Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξη ομόφωνα αθώο τον  Ι. Διώτη για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το real.gr, το Δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως έκρινε ότι ο τέως  ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν μπορούσε τότε να αξιοποιήσει αυτή τη λίστα καθώς το 2011 είχε παραληφθεί παρανόμως μέσω της ΕΥΠ. Νόμιμη παραλαβή έγινε αργότερα το 2012. Επιπλέον κρίθηκε ότι δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου ούτε ότι ο κ. Διώτης πάρεβη τα καθήκοντά του.

Ι. Διώτης: «Εγώ τήρησα τον νόμο»

Κατά την απολογία του ο πρώην εισαγγελέας κάλεσε τους δικαστές να δώσουν «ένα τέλος στην ταλαιπωρία» του.

Επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η λίστα ως στοιχείο αρνούμενος την κατηγορία της απιστίας, αδίκημα για το οποίο πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Όπως είπε δε χαρακτηριστικά «Επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβη τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο»

Ε. Βενιζέλος: «Είναι δυνατόν να είχε δόλο ο εισαγγελέας;»

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί με την κατάθεση του πρώην υπουργού οικονομικών και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και στελεχών του ΣΔΟΕ Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η λίστα όπως έφτασε στη χώρα μας με τη συνδρομή της ΕΥΠ, ήταν ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. «Είναι ποτέ δυνατόν να είχε δόλο ο εισαγγελέας Διώτης και να ήθελε να ωφελήσει 2000 και πλέον καταθέτες;» αναρωτήθηκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία στις καταθέσεις τους υποστήριξαν ότι η λίστα Λαγκάρντ παρήγαγε πολύ μικρό αποτέλεσμα αφού το κλειδί ήταν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου που θέσπισε αργότερα η χώρα μας. Οι μάρτυρες σημείωσαν ακόμη ότι η λίστα έγινε αντικείμενο ελέγχου όταν ήρθε νόμιμα από το Παρίσι το 2012.

Facebook Comments