Δεν ήταν εύκολη η αρχή για την νέα ομάδα Επιτρόπων υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Καταρχήν, δύο γυναίκες υποψήφιες από τη Γαλλία και τη Ρουμανία και ένας άνδρας υποψήφιος από την Ουγγαρία «κόπηκαν» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την ακρόαση. Οι κυβερνήσεις έπρεπε να στείλουν νέες υποψηφιότητες. Ιδιαίτερα ο γάλλος πρόεδρος οργίστηκε από την απόρριψη και ρίχνει την ευθύνη της αποτυχίας προσωπικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιτροπή χωρίς βρετανό Επίτροπο

Με όλα αυτά καθυστέρησε η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής κατά 4 εβδομάδες. Αναμένεται τώρα να γίνει την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου. Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες υπήρχαν αβεβαιότητες σε νομικό επίπεδο,  επειδή η Βρετανία επιμένει ότι δεν πρόκειται να στείλει δικό της υποψήφιο λόγω των βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, κι αφού στις 31 Ιανουαρίου η χώρα εγκαταλείπει οριστικά την ΕΕ, όπως έχει διαμηνύσει ο Μπόρις Τζόνσον.  Η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απεφάνθη ότι η νέα Επιτροπή μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα και χωρίς βρετανό Επίτροπο. «Θα γίνει έτσι απλά, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο, το Brexit είναι για όλους άγνωστο πεδίο», ανέφερε κοινοτικός διπλωμάτης. Παρόλα αυτά η Επιτροπή ξεκίνησε για κάθε ενδεχόμενο προδικαστική διαδικασία κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η υπόθεση θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που η χώρα μείνει περισσότερο στην ΕΕ, θα μπορεί να στείλει ανά πάσα στιγμή Επίτροπο στις Βρυξέλλες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να επινοήσει το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Βρετανός.

Η κατανομή αρμοδιοτήτων της νέας Επιτροπής, που εκπόνησε μικρή ομάδα έμπιστων συνεργατών της νέας προέδρου, ήταν πολύπλοκη, γιατί θα έπρεπε να ικανοποιεί μικρά και μεγάλη κράτη της ΕΕ, τις χώρες του βορρά και του νότου, πλούσιες και φτωχές. Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους, μεταξύ αυτών ο Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία και η Μαργκέτε Βεστάγκερ από τη Δανία. Δύο πολιτικοί με κύρος που ήθελαν να γίνουν κι ίδιοι πρόεδροι της Κομισιόν, και θεωρητικά θα μπορούσαν να ζηλεύουν την άπειρη στα ευρωπαϊκά θέματα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ακτινογραφία της νέας Επιτροπής

Προβλέπονται και πέντε αντιπρόεδροι, που θα έχουν αρμοδιότητες με έναν ευφάνταστο τίτλο. Για παράδειγμα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μέχρι τώρα εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναλαμβάνει τον τομέα  «Στήριξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», στον οποίο ανήκουν η εκπαίδευση, η εργασία και η μετανάστευση. Το αρχικό όνομα ήταν «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», αλλά μετά από έντονη κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ήταν «πολύ ακροδεξιός και παραπλανητικός» ο τίτλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να τον αλλάξει. Ο Φρανς Τίμερμανς πρόκειται να ασχοληθεί με την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», δηλαδή την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος και την ενεργειακή πολιτική. Νέος «υπουργός Εξωτερικών» αναλαμβάνει ο Ισπανός Ζόζεπ Μπορέλ με κύριο άξονα δραστηριοτήτων την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ. Με τον Μπορέλ θα συνεργαστούν ο Όλιβερ Βαρέλι από την Ουγγαρία, Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, και η Γιούτα Ουρπιλάιεν από την Φινλανδία, Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις.

Την πρώτη της υπόσχεση δεν μπόρεσε να τηρήσει η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής. Η νέα Κομισιόν δεν έχει ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών. 12 είναι γυναίκες και 15 άνδρες. Αλλά είναι η πιο «γυναικεία» και για πρώτη φορά έχει γυναίκα επικεφαλής της. Εκτός αυτού είναι και η νεώτερη κατά μέσο όρο ηλικίας. Ο Λιθουανός Βιργίνιους Σινκεβίτσιους έγινε μόλις 29 ετών και ήταν μέχρι τώρα υπουργός Οικονομικών στην πατρίδα του. Και κάτι ακόμη για την ίδια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Επειδή είναι γνωστή για πολλές ώρες εργασίας, θα κοιμάται στον πάνω όροφο του κτηρίου στο Berlaymont, σε ένα μικρό διαμέρισμα των 25 τμ., στο οποίο προστέθηκε τελευταία κι ένα ντους. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση τόσο για έξοδα διαμονής, όσο και για προσωπική προστασία. Βέβαια, το επόμενο Σαββατοκύριακο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνει αυτό που κάνουν πολλοί κοινοτικοί υπάλληλοι. Θα πάει στο σπίτι της και στο σύζυγό της Χάικο, έξω από το Αννόβερο.

Facebook Comments