Με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, έχουν περιληφθεί στο οριστικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά τη νύχτα στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σειρά διατάξεων, φέρνουν οφέλη που θα βρουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι μέσα στην επόμενη χρονιά:

1.Η επιχείρηση έχει λόγο να αγοράσει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τους υπαλλήλους της καθώς αναγνωρίζεται πρόσθετη έκπτωση φόρου

2.Μπορεί να δοθεί καλύτερο αυτοκίνητο ως παροχή στους εργαζόμενους χωρίς να επιβληθεί πρόσθετος φόρος.

3.Μειώνονται κατά 10% οι τιμές σε κράνη μοτοσικλετών, είδη βρεφικής ασφάλειας (π.χ καθισματάκια αυτοκινήτου) κλπ.

4.Όσοι εισπράττουν ανείσπρακτους μισθούς προηγούμενων ετών δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν μαζεμένο όλο τον φόρο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα καθώς το ποσό των αναδρομικών θα «σπάει» στα χρόνια που αντιστοιχεί. Από μόνη της αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει σημαντική ανακούφιση σε μισθωτούς που έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία με την είσπραξη των μισθών τους.

5.Διαγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που βεβαιώθηκε για το κρασί που είχε παραχθεί από μικρούς οινοπαραγωγούς και το οποίο δεν διατέθηκε μέχρι τέλος του 2018.

Εκτός από τα οφέλη σε χρήμα, το νέο φορολογικό φέρνει και αρκετές διευκολύνσεις για τους φορολογούμενους:

1.Ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων που θα έχει κάποιος στη διάθεσή του για να τακτοποιήσει τα χρέη του. Οι 12 δόσεις γίνονται ακόμη και 24 για τις οφειλές από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ οι οποίες και δημιουργηθούν μετά την 1/1/2020.

Ειδικά για τις οφειλές από πρόστιμα ή φόρο κληρονομιάς, οι δόσεις θα μπορούν να φτάσουν και στις 48 ανάλογα με το εισόδημα. Με το επιτοκιακό bonus που προβλέπεται για τους συνεπείς (σ.σ θα επιστρέφεται το 25% των τόκων στο τέλος της ρύθμισης) αλλά και με την ελάχιστη δόση να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ, η νέα πάγια ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει πολύ εύχρηστο εργαλείο για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

2.Ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση ακινήτων χωρίς να χρειάζεται καν η παρουσία στη Δ.Ο.Υ. Σειρά διατάξεων που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, επιτρέπουν την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης και καταβολής του φόρου. Έτσι, ο αριθμός των επισκέψεων στις εφορίες, θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 150.000. Έτσι, η αγορά ακινήτων γίνεται και φθηνότερη (σ.σ δεδομένου ότι παγώνει ο ΦΠΑ 24% και στις μεταβιβάσεις θα επιβάλλεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης 3% και αυτός μόνο σε όποιον δεν πληροί το κριτήριο για αγορά πρώτης κατοικίας) και ευκολότερη.

3.Πάνω από 550.000 φορολογούμενοι θα ανακτήσουν τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας χωρίς ταλαιπωρία καθώς οφειλές έως 10 ευρώ θα διαγραφούν αυτόματα

Μεταξύ αυτών «κουρεύεται» η έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις κτηρίων, προβλέπονται αλλαγές στο πλαίσιο των e-δαπανών, διατηρείται η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των περιστασιακά απασχολούμενων, παραμένει στα 500 ευρώ το όριο των συναλλαγών με μετρητά, διαγράφονται χρέη ύψους μέχρι 10 ευρώ προς την εφορία, διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με εκκρεμείς οφειλές ΕΝΦΙΑ, καθιερώνονται τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ προβλέπεται μέχρι τον Φεβρουάριο η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. 

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν άμεσα από τον Ιανουάριο τις αλλαγές στους μισθούς τους ενώ το σύνολο όσων εισπράττουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα μεικτά –είτε είναι μισθωτοί είτε είναι συνταξιούχοι- θα διαπιστώσουν (άλλοι μικρότερη και άλλοι μεγαλύτερη) διαφορά στον μισθό τους οποία μπορεί να περιορίζεται κοντά στο ένα ευρώ, μπορεί όμως να ξεπερνά και τα 30 ευρώ τον μήνα.

Κερδοφόρες επιχειρήσεις θα λάβουν μέσα στον Δεκέμβριο την επιστροφή φόρου από τη διόρθωση της προκαταβολής φόρου –θα πάρουν πίσω το 5% του ποσού που πλήρωσαν ως προκαταβολή- ενώ με την έκδοση του εκκαθαριστικού του 2020 θα έρθει ο κύριος όγκος του οφέλους με την εφαρμογή του νέου συντελεστή 24% στα κέρδη. Συνολικά, ο φόρος θα μειωθεί κατά 34% μέσα στο 2020 σε σχέση με το 2019 και αυτό είναι το ισχυρότερο μέτρο ελάφρυνσης που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Facebook Comments