Συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Τάγιπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, σήμερα.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη σημασία να εκπληρώνει η Τουρκία  τις δεσμεύσεις στη Συμμαχία, την περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια, τις προκλήσεις τις περιφερειακής ασφάλειας και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο την επιθυμία του να συνατηθεί με τον «καλό σύμμαχο» Ερντογάν, έστω και αν επισήμως το πρόγραμμά του στο Λονδίνο δεν προέβλεπε ένα νέο τετ-α-τετ. Την ελπίδα για κάποιου είδους αλληλεπίδραση στο περιθώριο της Συνόδου είχαν εκφράσει και Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ από το Λονδίνο θχες, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσιγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση της Τουρκίας να να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν δικαιολογώντας τον ΝΑΤΟϊκό του σύμμαχο.

Facebook Comments