Το να ζούμε μια ζωή που δεν έχει τίποτα νέο να μάθουμε κάθε μέρα, φαντάζει τρομερότερο ακόμη κι από τον θάνατο.

Ως άνθρωποι έχουμε μια φυσική επιθυμία να εξερευνούμε, να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε.

Είτε πρόκειται για τη προσωπική μας ζωή, είτε για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία, η επιδίωξη και η αφοσίωση  στη δια βίου μάθηση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επιτυχίας.

Όταν γνωρίζουμε διαφορετικούς τομείς και θέματα, διαφορετικές απόψεις, αξίες, πεποιθήσεις, είναι ευκολότερο να επιλέγουμε τι είναι σωστό για εμάς.

Η διά βίου μάθηση είναι ένας τρόπος ζωής κι ένα διαρκές ταξίδι που ανακαλύπτουμε κάθε μέρα νέους προορισμούς. Ένα ταξίδι αυτό-ανακάλυψης και αυτο-ανάπτυξης, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει τα πάντα και τους πάντες γύρω μας.

Αυτό που διακρίνει τη μάθηση από τη μελέτη κατά την διάρκεια των σχολικών ή φοιτητικών χρόνων μας, είναι ότι η μάθηση σημαίνει την εφαρμογή αυτής της γνώσης στην πράξη, γεγονός που διασφαλίζει ότι έχει ενσωματωθεί πλέον στην ζωή μας.

Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για να εκπαιδευόμαστε πάνω στις γνώσεις μας. Οι καθημερινές μικρές ενέργειες και οι επιλογές που κάνουμε, καθορίζουν πόσο καλά εφαρμόζουμε τις νέες γνώσεις μας. Μικρά βήματα, εφαρμογής των όσων μαθαίνουμε που μας οδηγούν σε μια γεμάτη ζωή με αυτοπεποίθηση.

Μόλις αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε στην καθημερινή  ζωή μας, γίνεται φυσική συνήθεια το να μαθαίνουμε νέα πράγματα που μπορούμε και να τα εφαρμόσουμε. Αποκτούμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε.

Γινόμαστε  πιο ανοιχτοί στο να ξεπερνούμε τα όριά μας και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε περισσότερες ευκαιρίες στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Η γνώση είναι άχρηστη όχι μόνο μέχρι να εφαρμοστεί αλλά και εάν δεν μοιραστεί επίσης. Γιατί όταν μοιραζόμαστε όσα ξέρουμε είναι ο καλύτερος τρόπος και για να μάθουμε αλλά και να βοηθήσουμε και άλλους να μάθουν.

Γιατί πάντα θα υπάρχουν και πράγματα από αυτά που μαθαίνουμε που ίσως δεν θα τα εφαρμόσουμε. Αλλά υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που αναζητούν αυτή τη γνώση για να την εφαρμόσουν σε κάτι. Αν το γνωρίζουμε, είναι δική σας ευθύνη να βοηθήσουμε αυτούς που αναζητούν αυτή τη γνώση.

Δεν  έχει καμιά αξία η απόκτηση γνώσεων αν δεν τις  χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας ή την ζωή άλλων.

Ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ. Ο καλύτερη επένδυση στον εαυτό μας, είναι η διάθεση χρόνου για  να μαθαίνουμε διαρκώς.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι πάντα να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα. Περισσότερα  από όσα ξέραμε πριν από μερικά χρόνια και περισσότερα από όσα ξέραμε  ακόμη και μόλις χθες.

Δια βίου μαθητής είναι κάποιος που ενσωματώνει την συνεχή μάθηση ως μέρος του τρόπου ζωής του.

Αγκαλιάστε λοιπόν κι εσείς από σήμερα κιόλας, την έννοια της δια βίου μάθησης, βρείτε έναν τρόπο να την εντάξετε στη ζωή σας, και απολαύστε τα κέρδη της.

 

Facebook Comments