Ο Δένδιας ενημερώνει το ΕΣΕΠ
Σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών
Σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών
Σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Στόχος του είναι η συναίνεση και η συνεννόηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
Ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει δίχως περιστροφές ενώ η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα επισημάνει την κρισιμότητα των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία. Θα ενημερώσει, επίσης, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις ή να οξύνουν το περαιτέρω το κλίμα ακολουθώντας το ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα υποδείξει ότι η κυβέρνηση ήταν εξ αρχής ενήμερη και προσπάθησε να αποτρέψει τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη και θα παραθέσει τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωσή της.
Σχετικά με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη επισημαίνεται ότι δεν ήταν τόσο το ζήτημα της αποκάλυψης της συμφωνίας αλλά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν, στην σύνοδο του ΟΗΕ ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει την ελληνικό υπουργείο εξωτερικών πως δεν πρόκειται να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας καθώς αυτό απέχει από τη διεθνή μονιμότητα.
Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα καλέσει τα κόμματα τις αντιπολίτευσης να μην υψώνουν τους τόνους.
Οι επιστολές στον ΟΗΕ
Αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η πρώτη απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και η δεύτερη στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης ενώ σημειώνεται η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 -η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Facebook Comments