Την πρόβλεψη σταδιακής ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας έως το 1 δισ. ευρώ το 2024 περιλαμβάνει  το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για την επόμενη πενταετία, το οποίο ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. 

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα EBITDA της εταιρείας θα ανέλθουν το 2020 σε 650 εκατ. ευρώ, και με τη θετική επίπτωση των 200 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει το Δημόσιο για τις υπηρεσίες ΥΚΩ παρελθόντων ετών, θα φθάσουν τα 850 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, την περίοδο 2021-2023, η λειτουργική κερδοφορία θα κινηθεί μεταξύ 650 και 700 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ώστε την επόμενη χρονιά να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.

Ενώ δρομολογούνται 1000 σταθμοί φόρτισης τα επόμενα 2-3 χρόνια, για την ηλεκτροκίνηση.

Ο Πρόεδρος της ΔEΗ ανακοίνωσε τους τρεις πυλώνες μέσα από τους οποίους θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια:

– Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.

– Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

– Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

– 2020: Αμύνταιο 1-2
– 2021: Καρδιά 3-4
– 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
– 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Οπως αναφέρει η Επιχείρηση, το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔEΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Δεδομένου ότι η ΔEΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει  εκεί δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, «Σήμερα η ΔEΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔEΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις.

Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔEΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας».

Το πλάνο για τη νέα ΔEΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που θα έλθει με οργανική ανάπτυξη, αλλά και πολλές συνεργασίες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ ανακοίνωσε, επίσης, την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα GIS κ.ο.κ.

Ο μετασχηματισμός της Εμπορίας περιλαμβάνει, νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα, καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

Facebook Comments