Φανερή είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να αποτρέψει γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Total – Eni – Kogas, που αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες στο πλαίσιο των (μέχρι και επτά) γεωτρήσεων, οι οποίες είναι ήδη προγραμματισμένες.

Ωστόσο, ως ομπρέλα προστασίας εκλαμβάνεται η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, με μια πρώτη κίνηση, η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex, με την οποία «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων, για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός», που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 3.

Το «Μπαρμπαρός» και τα δύο πλοία που το συνοδεύουν ήδη μετακινήθηκε στην εν λόγω περιοχή. Πρόκειται για περιοχή, που ξεκινά νότια της Κύπρου από το ύψος της Δεκέλειας μέχρι και το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο και φτάνει ανατολικά στον άξονα Κάβο Γκρέκο μέχρι και το Παραλίμνι και τον κόλπο Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την παράτυπη Navtex, η παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού στην περιοχή που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου, δηλαδή για περισσότερο από πέντε μήνες, κάτι που δείχνει ότι σκοπός δεν είναι κυρίως οι σεισμογραφικές έρευνες, που μπορούν να ολοκληρωθούν κανονικά σε πολύ λιγότερο χρόνο, αλλά η δήλωση παρουσίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Facebook Comments