Πολλαπλές αναβαθμίσεις από Moody΄s, S&P, Fitch & DBRS αναμένει το 2020 η Citi
Στο πρόγραμμα των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης από τους τέσσερις μεγάλους οίκους Fitch, Moody;s, S&P και DBRS φέτος, επικεντρώνεται η Citigroup
Στο πρόγραμμα των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης από τους τέσσερις μεγάλους οίκους Fitch, Moody;s, S&P και DBRS φέτος, επικεντρώνεται η Citigroup
Στο πρόγραμμα των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης από τους τέσσερις μεγάλους οίκους Fitch, Moody;s, S&P και DBRS φέτος, επικεντρώνεται η Citigroup σε ανάλυσή της.
Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, όλοι οι οίκοι έχουν ήδη ανακοινώσει το ημερολόγιο των reviews τους, με όλες τις χώρες της περιοχής του ευρώ να αναμένεται να δεχτούν δύο αξιολογήσεις, με εξαίρεση τις Γερμανία, Φινλανδία και Ιταλία, για τις οποίες η Fitch έχει προγραμματίσει τρία reviews.
To πρόγραμμα της Moodys, όπως επισημαίνει είναι αρκετά “βαρύ” στο α τρίμηνο τους έτους καθώς και στο γ τρίμηνο ( με εννέα αξιολογήσεις σε κάθε ένα, έναντι έξι αξιολογήσεων στο β και στο δ τρίμηνο), ενώ η S&P έχει “γεμάτο” πρόγραμμα το διάστημα Μαΐου-Μαρτίου καθώς και τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο ( με 13 αξιολογήσεις σε κάθε ένα διάστημα). Οι Fitch και DBRS έχουν μοιράσει το πρόγραμμά τους σε όλα τα τρίμηνα.
Η Citi επισημαίνει πως αν και οι οίκοι έχουν την υποχρέωση να ανακοινώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες θα δημοσιεύσουν την αξιολόγήση τους, ωστόσο μπορούν και να μην προχωρήσουν σε καμία κίνηση εάν το αποφασίσουν. Επίσης, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν αν υπάρξουν και έκτακτες αξιολογήσεις.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Citi τονίζει ότι αναμένει πολλαπλές αναβαθμίσεις από τους τέσσερις οίκους το 2020. Όπως έχει σημειώσει και στο πρόσφατο παρελθόν, οι οίκοι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας αυτό το έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Και αν το κάνουν (κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε όρους ρευστότητας από την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας καθώς και στο QΕ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειώνει απότομη και μεγάλη συρρίκνωση των ελληνικών spreads, εκτιμώντας πως στο δ τρίμηνο του 2020 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα βρεθεί στο 0,70% και το spread έναντι της Γερμανίας στις 100 μ.β
Όπως υπογραμμίζει η αμερικάνικη τράπεζα, σε ότι αφορά το α εξάμηνο η Fitch θα ξεκινήσει το χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου, ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου ( διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στιςε 8 Μαΐου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ότι αφορά το β εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για την χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την δεύτερη “ετυμηγορίας” της στις 6 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή η Standard & Poor’s, η Fitch και η DBRS διατηρούν την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s εμφανίζεται ως η πιο “αυστηρή” βαθμολογώντας τη χώρα μας τέσσερις βαθμίδες κάτω από το investment grade. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη αυτού του κρίσιμου ορόσημου για το επενδυτικό προφίλ της χώρας – το οποίο και έχασε το 2010 – έως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν εφικτό αυτόν τον στόχο, δεδομένης της σημαντικής βελτίωσης που έχουν σημειώσει οι οικονομικές προοπτικές της χώρας το τελευταίο διάστημα μετά και τις πολιτικές που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments