Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας και νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου, Σάννα Μαρίν, έκανε κάτι εντελώς ριζοσπαστικό.

Ανακοίνωσε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή 6ωρης εργασίας 4 φορές την εβδομάδα, όπως ανέφερε και ο Guardian.

Είναι όμως… fake news!

Όχι μόνο οι προτάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φινλανδικής κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσαν και κυβερνητικές πηγές, αλλά δεν είναι καν στον ορίζοντα.

Πώς όμως άρχισε αυτή η ψεύτικη ιστορία και πώς εξελίχθηκε τόσο γρήγορα στο απόλυτο fake news;

Τον Αύγουστο του 2019, ορισμένοι ανώτεροι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί και ακτιβιστές του κόμματος συγκεντρώθηκαν στο Turku στη νοτιοδυτική ακτή της Φινλανδίας, για μια εκδήλωση που σηματοδοτούσε την 120η επέτειο του οργανισμού. 

Εκεί λοιπόν οι διάφοροι υπουργοί και βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φινλανδίας έπιασαν την…  κουβέντα.

Η εκδήλωση εκείνη την ημέρα αφορούσε τον εορτασμό της ιστορίας του κόμματος, ωστόσο γρήγορα θίχτηκαν κι άλλα θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης λοιπόν η Σάννα Μαρίν εξέφρασε την ιδέα ότι η παραγωγικότητα της Φινλανδίας θα μπορούσε να επωφεληθεί είτε αν οι μέρες εργασίας γίνονταν τέσσερις, είτε αν μια εργάσιμη ημέρα είχε έξι ώρες. Η ίδια (ποτέ δεν πρότεινε και τα δύο).

Ο Μαρίν έκανε επίσης Tweet εκείνη την περίοδο, επισημαίνοντας σαφώς πως στόχος του κόμματος του SDP είναι να μειώσει το ωράριο εργασίας – ωστόσο αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε  επίσημη κυβερνητική θέση.

Το σχόλιο λοιπόν «ανιχνεύτηκε» από τα μέσα ενημέρωσης στη Φινλανδία, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα ευρωπαϊκά μέσα που το αντιλήφθηκαν αλλιώς και παρουσίασαν την άποψη της πρωθυπουργού ως επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Facebook Comments