Ξεκινώντας το νέο έτος τα short funds φαίνεται πως αποφάσισαν να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τα στοιχήματά τους κατά των ελληνικών τραπεζών, τα οποία και αποδείχθηκαν ζημιογόνα το 2019.

Στις 7 Ιανουαρίου, τα funds προχώρησαν σε μία συντονισμένη οπισθοχώρηση στις μετοχές των Eurobank και Εθνικής. Αυτό είναι το δεύτερο “καλό” νέο της εβδομάδας που δείχνει ότι οι προοπτικές του Χ.Α και φέτος παραμένουν θετικές με τους επενδυτές να βλέπουν περαιτέρω καλές αποδόσεις από τις τοποθετήσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.

Το πρώτο καλό νέο ήρθε την Τέταρτη με το placement-μαμούθ το οποίο και διοργάνωσε η JP Morgan. Τα εννέα πακέτα ύψους 138,8 εκατ. μετοχών και συνολικής αξίας 180,3 εκατ. ευρώ σε Eurobank και Εθνική, καθώς και δύο μικρότερα στην τράπεζα Πειραιώς (1,2 διςσ. ευρώ) τα οποία διακινήθηκαν στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α και μάλιστα με σημαντικό discount έναντι της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό, προκάλεσαν ανησυχία στην αγορά, και άσκησαν πιέσεις τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον Γενικό Δείκτη, εκτοξεύοντας τον τζίρο.

Ωστόσο, σύμφωνα χρηματιστηριακούς παράγοντες οι κινήσεις αυτές δεν αφορούσαν κάποια ανοιχτή πώληση / “ξεφόρτωμα”, αλλά αναδιάρθρωση στρατηγικής ξένων χαρτοφυλακίων και αλλαγής θεματοφύλακα. Το καλό λοιπόν νέο σε αυτό είναι πως ενώ κάποιοι επενδυτές λόγω αυτής τη στρατηγικής αποχώρησαν, ωστόσο κάποιοι νέοι εισήλθαν στην αγορά και μάλιστα με μεγάλες θέσεις, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία των τραπεζών αλλά και του Χ.Α.

Τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέρνουν το δεύτερο καλό νέο για την αγορά. Σε μείωση των ανοιχτών θέσεων σε Eurobank και Εθνική προχώρησαν

Τα funds Marshall, Oceanwood Capital Management και Lansdowne Partners προχώρησαν την Τρίτη συντονισμένα, σε υποχώρηση από τις short θέσεις τους στις συστημικές τράπεζες Eurobank και Εθνική.

Το Marshall δεν εμφανίζεται πλέον στην λίστα με τις σημαντικές short θέσεις που δημοσιεύει η Ε.Κ κάτι που σημαίνει ότι είτε αποχώρησε από τις θέσεις που κατείχε στην Εθνική είτε τις μείωσες κάτω από το όριο της υποχρέωσης δημοσιοποίησης του 0,50%, από 0,56%, που ήταν στις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, και το Oceanwood αποφάσισε να αλλάξει την στρατηγική του και μείωσε τη short θέση του στην ΕΤΕ  στο 1,44%, από 1,61% που διαμορφώνονται στις 5 Νοεμβρίου.

Και το Lansdowne, το οποίο από τις 30 Ιουλίου δεν είχε μετακινηθεί από το 1,02% του short του στην Eurobank, μείωσε το στοίχημά του στο 0,98%.

Οι αναλυτές έχουν ήδη εμφανιστεί θετικοί για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2020 παρά το ισχυρό re-rating του 2019, λόγω και της αναμενόμενης περαιτέρω προόδου στα θεμελιώδη μεγέθη τους και εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Αυτό βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στις διαθέσεις των shorts.

Το 2020, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο για τα NPEs, ενώ δεν ανησυχούν για τα stress tests του 2020, καθώς το σημείο εκκίνησης είναι παρόμοιο, αν όχι καλύτερο, με το προηγούμενο, ενώ οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την αγορά ακινήτων είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση.

Παράλληλα οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους, θα οδηγήσουν και σε αναβάθμιση και των συστημικών τράπεζων, βάζοντας ακόμα πιο έντονα στο ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων τον κλάδο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments