Πότε θα βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου το 2020
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου το 2020
Μπορεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι σχεδόν μηδενικές φέτος, ωστόσο -όπως έχουμε αναφέρει στο ΜΝ από τον περασμένο Νοέμβριο – ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές στον δρόμο της πλήρους ανάκτησης της πρόσβασης της χώρας σε αυτές, για χρηματοδότηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο διαμορφώνεται στα 32 δισ. ευρώ και στόχος είναι να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να διατηρήσουν την ήδη ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους και να βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους οι οποίες κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και έχουν ήδη «νικήσει» αυτές των ιταλικών ομολόγων.
Αν και ο ΟΔΔΗΧ κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το πότε θα προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές και με τι τίτλους (διάρκεια), πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οργανισμός περιμένει πρώτα τα καλά νέα από την Fitch στις 24 Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται η πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας για το 2020, και μετά να τεστάρει τα νερά των αγορών, ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς και αν επιτρέπουν μία τέτοια κίνηση.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου το 2020 θα κινηθεί με δύο σενάρια, με τον ΟΔΔΗΧ να αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. ευρώ. Και στα δύο σενάρια βασική προτεραιότητα είναι η μείωση του ύψους των εντόκων γραμματίων από τα 12,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019, κατά 4,4 δισ. ευρώ το 2020, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αναχρηματοδότησης, δίνοντας παράλληλα «χώρο» για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, εκτός από την μείωση των εντόκων γραμματίων, θα υπάρξουν και πρόσθετες πρόωρες αποπληρωμές χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως μία δεύτερη αποπληρωμή του ΔΝΤ (ύψους περίπου 2 δις. ευρώ), κάτι που θα στείλει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στις αγορές.
Στις σκέψεις του ΟΔΔΗΧ παραμένει και η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 ( περίπου 4 δισ. ευρώ ) με νέους τίτλους. Σε ότι αφορά την διάρκεια που θα έχουν οι εκδόσεις του 2020, αν και θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς, πιθανό είναι το «άνοιγμα» πρόσφατων εκδόσεων, η έκδοση 3ετούς τίτλου με τις εκτιμήσεις να μιλούν για επίτευξη ακόμη και αρνητικών επιτοκίων, η έκδοση 5ετούς το οποίο σήμερα είναι πιο φθηνό από το αντίστοιχο ιταλικό, ενώ μία έκδοση 10ετούς που αποτελεί και τίτλο-ορόσημο θα εξετασθεί σοβαρά. Στο τραπέζι θα μπορούσε να μπει και η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελούσε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το… ποδαρικό στο 2020 με έκδοση ενός νέους 10ετούς τίτλου και με απόδοση κοντά στο 1% θα ήταν ένα εξαιρετικό σενάριο για την Ελλάδα καθώς θα ξεκινά το έτος με έναν νέο τίτλο-ορόσημο, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή πλέον παρουσία της στης αγορές και στα χαρτοφυλάκια των ποιοτικών επενδυτών. Αυτό είναι πολύ πιθανό να έλθει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Η Citigroup ωστόσο εκτιμά πως το πρώτο τεστ της Ελλάδας για το 2020 θα είναι με νέο 7ετές ομόλογο (λήξης 2027). Συγκεκριμένα αναφέρει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, αρκετά υψηλότερα από τα 4-8 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού για το 2020. Συγκεκριμένα, «βλέπει» πως η Ελλάδα θα βγει τέσσερις φορές στις αγορές φέτος, εκδίδοντας 7ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για άντληση 2,5 δισ. ευρώ, 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο (με πιθανό re-opening) για 5 δισ. ευρώ συνολικά (δηλαδή 2,5 δις. ευρώ στην κάθε έκδοση), και 5ετές ομόλογο τον Ιούνιο για 2,5 δισ. ευρώ.
Αυτές οι έξοδοι, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, θα στηριχθούν και από τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις που αναμένεται να δεχτεί η Ελλάδα από τους οίκους φέτος. Μάλιστα επισημαίνει πως Ελλάδα και Πορτογαλία αποτελούν τις δύο χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα ξεχωρίσουν το 2020 λόγω της δυναμικής που έχουν σε ότι αφορά την αναβάθμιση της αξιολόγησής τους και για αυτό «επιμένει» να συστήνει στους επενδυτές την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως οι αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγάλων (και συστημικά σημαντικών) οίκων φέτος ξεκινούν με την Fitch στις 24 Ιανουαρίου, συνεχίζουν με τις S&P και DBRS στις 24 Απριλίου, τη Moody’s στις 8 Μάϊου, την Fitch ξανά στις 24 Ιουλίου, τις S&P και DBRS στις 23 Οκτωβρίου, και η αυλαία κλείνει με τη δεύτερη προγραμματισμένη για το έτος αξιολόγηση της Moody’s στις 6 Νοεμβρίου, αν και δεν αποκλείονται έκτακτές αναβαθμίσεις.
Πάντως και η Societe Generale βλέπει άμεσα αναβάθμιση της Ελλάδας, καθώς όπως σημειώνει η Fitch στις 24 Ιανουαρίου πιθανότατα να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας, ή τουλάχιστον σε αλλαγή των προοπτικών της χώρας σε θετικές από σταθερές. Η ισχυρή ζήτηση των επενδυτών σε συνδυασμό με τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέες εξόδους στις αγορές φέτος για άντληση έως και 8 δις. ευρώ, αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω την πορεία των ελληνικών τίτλων κατά την άποψή της, κάτι που δείχνει ότι η καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων δεν τελείωσε το 2019.
Facebook Comments