Κατηγορηματικά όχι, όπως αναμενόταν και ο ίδιος είχε διαμηνύσει και μετά τις βρετανικές εκλογές, είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία, απορρίπτοντας το αίτημα της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον να της παραχωρηθούν οι εξουσίες για τη σχετική διαδικασία.

Δημοψήφισμα χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να διενεργηθεί, ως έχει η κατάσταση. Η Στέρτζον ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των εξουσιών περί διενέργειας δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβαση εξουσιών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας», έγραψε ο Τζόνσον στην επιστολή την αποία ανήρτησε στο Twitter. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Στέρτζον είχε συμφωνήσει ότι το δημοψήφισμα του 2014 – στο οποίο οι Σκωτσέζοι σε ποσοστό 55% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 45% που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας – ήταν μια διαδικασία που γίνεται «μία φορά σε μια γενιά».

«Ένα ακόμα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα συνέχιζε την πολιτική στασιμότητα που βιώνει η Σκωτία την τελευταία δεκαετία…είναι ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να ενώσουμε το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Η Στέρτζον εκτιμά ότι το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ε.Ε. δικαιολογεί ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, καθώς οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν το Brexit, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στην Αγγλία τάχθηκε υπέρ.

Facebook Comments