Θα καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα ο Μακρόν;
Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στη γαλλική κοινωνία
Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στη γαλλική κοινωνία
«Ψηφίστε Γαλλία». Με αυτό το σύνθημα ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποδέχεται σε λίγες μέρες στο Παρίσι επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι η συνάντηση των Βερσαλλιών πραγματοποιείται στον αστερισμό των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που παραλύουν τη χώρα εδώ έξι εβδομάδες, είναι βέβαιο ότι οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν στο αμιγώς οικονομικό πλαίσιο. Οι επενδυτές θα ζητήσουν να ενημερωθούν από τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας και για την κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα και η οποία φαίνεται να δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για οικονομικούς σχεδιασμούς.
Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη “grande nation”. Κλειστές στάσεις του μετρό στο Παρίσι, αναβολή εξετάσεων για φοιτητές, κλειστός κατά διαστήματα ακόμη και το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας, ο Πύργος του Άιφελ. Η διαρκής και κλιμακούμενη σύγκρουση των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών με την κυβέρνηση πλήττει ακόμη περισσότερο την ήδη διχασμένη γαλλική κοινωνία που δεν φαίνεται να είναι σε θέση να γεφυρώσει τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. «Μπορεί να μεταρρυθμιστεί η Γαλλία;», Είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε;», είναι μερικά από τα ερωτήματα πουν θέτουν το τελευταίο διάστημα ανοιχτά οι σχολιαστές αλλά και η κοινή γνώμη.
Βιώσιμος ο «compromis rapide»;
Αν και ο Μακρόν αποφεύγει τις άμεσες παρεμβάσεις στην εν εξελίξει διαμάχη, είναι εκείνος που παρασκηνιακώς κινεί τα νήματα εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς ο 42χρονος μεταρρυθμιστής έκανε λόγο για την ανάγκη ενός «compromis rapide», ενός γρήγορου δηλαδή συμβιβασμού.
Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προέβη σε μια αιφνιδιαστική υπαναχώρηση, αποσύροντας την πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για παροχή πλήρους σύνταξης, από τα 62 στα 64 έτη. Ο γάλλος πρόεδρος έσπευσε να επαινέσει τον πρωθυπουργό του επισημαίνοντας σύμφωνα με την Le Canard Enchainé ότι «διαπραγματεύτηκε με επιτυχία τον γρήγορο συμβιβασμό που είχα ζητήσει».
Παρά τον συμβιβασμό που επετεύχθη πάντως δεν αναμένεται άμεσος τερματισμός των κινητοποιήσεων. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGT που αξιώνει την πλήρη απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του. Στο πλευρό του μεγάλη μερίδα των πολιτών που ζητούν επίσης να αποσύρει η κυβέρνηση το σύνολο των εν λόγω σχεδίων της.
Εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων
Το Μέγαρο των Ηλυσίων θα ήθελε να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο των απεργιών προκειμένου να ανοίξει νέα, για παράδειγμα εκείνο της προστασίας του κλίματος. Ένα πεδίο στο οποίο ο πρόεδρος Μακρόν εκτιμά ότι μπορεί να ωφεληθεί. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η διαμάχη συνδικάτων-κυβέρνησης αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμη.
Ένα πρώτο κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο και την κυβέρνηση Φιλίπ που θα αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα που επικρατεί στη χώρα είναι οι επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν σημαντικές απώλειες για το La Republique en Marche του Μακρόν.
Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος θα κριθεί βέβαια από τους πολίτες στις προεδρικές εκλογές του 2022. Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν μια επανάληψη της μονομαχίας του 2017 με την επικεφαλής των ακροδεξιών Μαρίν Λεπέν. Πόσο μάλλον που τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, οι Σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή του πολιτικού γίγνεσθαι.
Το πρόβλημα αξιοπιστίας του Μακρόν
Το μεγάλο πρόβλημα του Μακρόν εξακολουθεί να είναι η δυσπιστία -εν μέρει και μίσος- με την οποία τον αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τη ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων».
Ακόμη και ευμενώς διακείμενοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση περιέχει πολλά ασαφή σημεία και δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς. Προκειμένου να ξεπεράσει πέρσι την κρίση με τα Κίτρινα Γιλέκα ο Μακρόν είχε αποφασίσει τον απευθείας διάλογο με τους πολίτες αφιερώνοντας πολλές ώρες σε κάθε ραντεβού του για να εξηγήσει και να καθησυχάσει. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και τώρα προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης; Με τον Μακρόν δεν μπορείς να αποκλείεις ποτέ τίποτα, λένε με νόημα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Facebook Comments