Το φαινόμενο αυτό που πολλοί ονομάζουν «οικογενειοκρατία» είναι έκδηλο στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται μέχρι και την στιγμή που διαβάζετε το παρόν κείμενο. Σημειώνεται ότι ο βαθμός συγγένειας που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι αυτός του τέκνου (δηλ. πατέρας – γιος), χωρίς να λείπουν και ξαδέρφια, ανίψια και λοιποί συγγενείς (κυρίως στις τρεις μεγάλες οικογένειες (Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη) οπού εκεί παρατηρείται δυσανάλογα μεγαλύτερη συχνότητα του μέσου όρου εμφάνισης από τις υπόλοιπες πολιτικές οικογένειες ( βλέπε ονομαστική λίστα παρακάτω).

Στην IH κοινοβουλευτική περίοδο[1] που διανύουμε ο αριθμός των βουλευτών που προέρχονται από πολιτικό “τζάκι” βρίσκεται στους 40, με την πρωτοκαθεδρία να καταλαμβάνει το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αριθμεί 29 βουλευτές από το σύνολο των 158 εκλεγμένων με το κόμμα. Έπειτα, ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, από 5 βουλευτές για κάθε κόμμα, και τέλος το ΚΚΕ με 1 βουλευτή.

 

 

 

 

 

 

Είναι εμφανές λοιπόν και από το παραπάνω γράφημα πως αντί το ανησυχητικό αυτό και κατά γενική ομολογία αρνητικό φαινόμενο να φθίνει, εντούτοις από το 2012 μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί κατά 15 περίπου μονάδες

Πρωταθλητισμό στο  φαινόμενο αυτό  (θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε στη συνέχεια γιατί και κατά πόσο είναι αρνητικό), όπως βλέπουμε από το επόμενο γράφημα κάνει το κόμμα της Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

Αναλυτικά οι 40 βουλευτές της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου που έχουν συγγένεια με παλαιότερους βουλευτές ή υπουργούς (Ακολουθεί λίστα ονομάτων εκλεγμένων πολιτικών): 

ΝΔ 

Φωτεινή Αραμπατζή -> Ιωάννης Μαγκριώτης (πρώην σύζυγος)

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -> Ιωάννης Βαρβιτστιώτης (πατέρας)

Μανούσος Βολουδάκης -> Γεώργιος Βολουδάκης (πατέρας)

Στέφανος Γκίκας -> Σωτήριος Γκίκας (πατέρας)

Θανάσης Δαβάκης -> Ιωάννης Δαβάκης (ανιψιός)

Χρήστος Δερμεντζόπουλος -> Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος (πατέρας)

Χρήστος Δήμας -> Σταύρος Δήμας (πατέρας)

Αναστάσιος Δημοσχάκης -> Θεοφάνης Δημοσχάκης (θείος)

Σταύρος Καλογιάννης -> Ελευθέριος Καλογιάννης (πατέρας)

Κώστας Καραγκούνης -> Ανδρέας Καραγκούνης (πατέρας)

Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα -> Αχιλλέας Καραμανλής (θείος) -> Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αλεξάνδρου (ξάδερφος) -> Κωνσταντίνος Καραμανλής (θείος) 

Κώστας Καραμανλής του Αλεξάνδρου -> Κωνσταντίνος Καραμανλής (θείος) -> Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα (ξάδερφος)

Σίμος Κεδίκογλου -> Βασίλειος Κεδίκογλου (πατέρας) -> Συμεών Κεδίκογλου (ξάδερφος)

Όλγα Κεφαλογιάννη -> Ιωάννης Κεφαλογιάννης (πατέρας) -> Ιωάννης Αχ. Κεφαλογιάννης (ξάδερφος) -> Μανώλης Κεφαλογιάννης (θείος) -> Παύλος Βαρδινογιάννης (παππούς) -> Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης (ξάδερφος) 

Γιάννης Κεφαλογιάννης -> Ιωάννης Κεφαλογιάννης (θείος) -> Όλγα Κεφαλογιάννη (ξαδέρφη)

Θέμης Χειμάρας -> Αθανάσιος Χειμάρας (πατέρας)

Ιάσων Φωτήλας -> Φωτήλας Ασημάκης (πατέρας)

Κωνσταντίνος Σκρέκας -> Σκρέκας Θεόδωρός (πατέρας),

Αντώνιος Σαμαράς -> Γιώργος Σαμαράς (θείος)

Ζωή Ράπτη -> Μάκης Βορίδης (πρώην σύζυγος),

Νίκος Παναγιωτόπουλος -> Γιώργος Παναγιωτόπουλος (θείος)

Ντόρα Μπακογιάννη -> Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πατέρας) -> Κυριάκος Μητσοτάκης (αδελφός) -> Παύλος Μπακογιάννης (σύζυγος) -> Αντιγόνη Λυμπεράκη (εξαδέλφη) -> Κυριάκος Βιρβιδάκης (εξάδελφος)

Κυριάκος Μητσοτάκης -> Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πατέρας) -> Ντόρα Μπακογιάννη (αδελφή) -> Αντιγόνη Λυμπεράκη (εξαδέλφη) -> Κυριάκος Βιρβιδάκης (εξάδελφος)

Ιωάννης Μελάς -> Παναγιώτης Μελάς (πατέρας)

Σπήλιος Λιβανός -> Διονύσης Λιβανός (πατέρας)

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης -> Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (πατέρας)

Δημήτριος Κούβελας -> Σωτήριος Κούβελας (πατέρας)

Ζέττα Μακρή -> Μιχαήλ Μακρής (πατέρας)

Κώστας Κατσαφάδος -> Κατσαφάδος Ιωάννης (πατέρας)

ΣΥΡΙΖΑ

Θοδωρής Δρίτσας -> Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (σύζυγος)

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ -> Τζελάλ Ζεϊμπέκ (θείος)

Χαρά Καφαντάρη -> Ευθαλία Καφαντάρη (ξαδέρφη)

Γιάννης Ραγκούσης -> Άννα Νταλάρα (ξαδέρφη)

Γεώργιος Τσίπρας -> Αλέξης Τσίπρας (ξάδερφος)

ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γέννηματα -> Γεώργιος Γεννηματάς (πατέρας)

Νάντια Γιαννακοπούλου -> Ιωάννης Γιαννακόπουλος (πατέρας)

Χάρης Καστανίδης -> Γεώργιος Καστανίδης (πατέρας)

Γιώργος Παπανδρέου -> Ανδρέας Παπανδρέου (πατέρας) -> Γεώργιος Παπανδρέου (παππούς)

Χαρά Κεφαλίδου -> Δημήτρης Κεφαλίδης (πατέρας)

ΚΚΕ

Διαμάντω Μανωλάκου -> Δημήτρης Γόντικας (σύζυγος) 

Η αποκωδικοποίηση  του παραπάνω φαινόμενου δεν είναι συγκεκριμένη, ούτε και εύκολη καθώς οι πολίτες είναι εκείνοι, οι οποίοι μέσω της ψήφου τους, επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους κάθε φορά. Εξάλλου έχουμε Δημοκρατία και προφανώς και οι πολιτικοί απόγονοι ή αλλιώς “τζάκια” δεν εκλέγονται μόνοι τους αλλά ο λαός τους προτιμά με συγκεκριμένα κριτήρια και τους εκλέγει έναντι πλήθους άλλων εξίσου ικανών υποψηφίων.

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι οι πολιτικοί που είχαν την προσωπική τους «πελατεία», την κληροδοτούν στα παιδιά τους και σε άλλους εν γένει «συγγενείς». Εκεί τίθεται το ερώτημα του “αθέμιτου” ανταγωνισμού και το ότι προφανώς και δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία. Ή έστω ότι δεν έχουν τις ίδιες προσβάσεις και δεν τους προσφέρονται οι ίσες ευκαιρίες προβολής από τα τοπικά μέσα.

Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι οι τοπικοί καναλάρχες ή εκδότες καλώς ή κακώς θα προτιμήσουν να συνεργαστούν ακόμα και αφιλοκερδώς με ένα όνομα που “πουλάει”  ή που έχει λόγω “τζακιού” εξασφαλισμένη την είσοδο στη βουλή , με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετέπειτα μεταξύ του βουλευτή και εκδότη διαπροσωπικές σχέσεις και τυχόν προνόμια.

Λαμβάνοντας υπόψιν  ότι “ουδείς αναντικατάστατος” η προσωπική γνώμη του συντάκτη (μπορεί να είναι και λανθασμένη) είναι ότι τα κόμματα και κατά συνέπεια το πολιτικό μας σύστημα έχασε μια μοναδική ευκαιρία την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να τολμήσει και να επιδείξει γενναιότητα και πνεύμα υγείας και ανανέωσης.

Ειδικά το κόμμα της ΝΔ , το οποίο με πρωτοφανή μετά από δεκαετίες ποσοστά , τα οποία πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν για αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις (δεν αποκλείεται αλλά είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο) και αδιαμφισβήτητα ήταν απόρροια μιας καταστροφικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω. Φυσικά, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη αντιπολίτευση και το εξαιρετικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόγραμμα το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό του, τηρεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα διακυβέρνησης του.

Ο νυν ΠΘ, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την χρυσή για την χώρα μας αλλά και το μέλλον της ΝΔ ευκαιρία να προχωρήσει σε γενναία εκκαθάριση παλαιού και φθαρμένου πολιτικού προσωπικού με νέα και άφθαρτα πρόσωπα  και κυρίως πρόσωπα που δεν προέρχονταν από τζάκια. Επιπλέον τα βιογραφικά τους ήσαν και είναι κατά πολύ ανώτερα των περισσοτέρων γόνων παλαιών πολιτικών οικογενειών (ειδικά όταν υπάρχει ένα τρομερό εργαλείο και αποθεματικό σπουδαίων βιογραφικών όπως το ΜΗΤΡΩΩ ΣΤΕΛΕΧΩΝ), οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πριν μπουν στην Βουλή δεν είχαν καθόλου ένσημα. Η αν είχαν δεν ξεπερνούν τα 2-3 έτη και  είναι απλά “φωτογραφικά” και αποκτούνται ως μέσο για να “ξεγελάσουν” τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο.  Υπό την έννοια του “είμαι και εγώ ένας από εσάς”, είχα και εγώ μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον ιδιωτικό τομέα, κ.τ.λ. Φυσικά για πολίτες με στοιχειώδη νοημοσύνη αυτό είναι κάτι αστείο…

Και δεν αμφιβάλλει κανείς πως με την θετική γνώμη προεκλογικά των ψηφοφόρων προς το πρόσωπο του νυν ΠΘ που έφτασε σε ποσοστά ρεκόρ άλλα και τα ποσοστά του κόμματος του γενικότερα, οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα περνούσε αναίμακτα και δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τους πατριάρχες κυρίως των “πολιτικών δυναστειών” αλλά και τους γόνους.

Παρόλα αυτά η πολιτική ζωή της χώρας συνεχίζεται και θεωρώ πως είναι ζήτημα χρόνου να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από όλα τα πολιτικά κόμματα. Και ο λόγος είναι απλός. Η πολιτική επιβίωση..

Αποτελεί λοιπόν λαϊκή απαίτηση η ανανέωση του πολιτικού συστήματος με νέα πρόσωπα μέσα από τον στίβο της εργασίας  .Τελεία. Όποιο κόμμα δεν ακολουθήσει, πολύ απλά μετά από λίγα χρόνια θα φθίνει, μέχρι που θα σταματήσει να υφίσταται.


[1]                      https://vouliwatch.gr

 

Facebook Comments