Σημαντική στήριξη για το μεγαλύτερο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας και για την αντιμετώπιση της φυγής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (brain drain) στον τομέα της έρευνας, αποτελεί η χορήγηση χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το δάνειο αφορά το έργο κατασκευής νέων ερευνητικών κτιρίων και ανακαίνισης υφιστάμενων υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο αποτελεί συνέχεια χρηματοδοτήσεων που χορήγησε πρόσφατα η ΕΤΕπ στον τομέα της παιδείας στην Ελλάδα στηρίζοντας εννέα ελληνικά πανεπιστήμια. καθώς και τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, λέει η ανακοίνωση της Τράπεζας.

Το έργο έλαβε επίσης στήριξη από το InnovFin Advisory (InnovFin – Συμβουλευτικές υπηρεσίες), ενός από τα εργαλεία του προγράμματος InnovFin, το οποίο συμβούλεψε τον Δημόκριτο για τη βελτίωση της πρόσβασής του σε χρηματοδότηση.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων κτιρίων και την ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη στέγαση ερευνητικών ινστιτούτων μεγάλης φήμης. Θα ενισχύσει, επίσης, τη δυναμικότητα του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», το οποίο βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του Δημόκριτου, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών επιχειρηματικών εταίρων.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους ανώτερους ερευνητές, ενώ θα κατασκευαστούν, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕπ, ανακαινιστούν ή βελτιωθούν πάνω από 38 000 τ.μ. εξειδικευμένων ερευνητικών εγκαταστάσεων.

Το 25ετές δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – το πρώτο που χορηγεί η ΕΤΕπ για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», υπεγράφη σήμερα στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά καθώς και ερευνητών και στελεχών του Δημόκριτου.

Ο Δημόκριτος είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περίπου 630 ερευνητές που απασχολούνται σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα κυρίως με επιχορηγήσεις του Δημοσίου, πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιωτικά κεφάλαια. Το Κέντρο αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα Ινστιτούτα τα οποία ειδικεύονται σε διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Facebook Comments