Η νομοθεσία για τα υδατοδρόμια σε λίγες μέρες θα έχει ψηφιστεί. Οι εταιρείες που θα επενδύουν θα έχουν μείωση προκαταβολής φόρου κατά 30%, σύμφωνα με την πρόταση που έκανε ο Σταϊκούρας στους δανειστές. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ θα οριστικοποιηθεί σε δυο μήνες, αλλά θεωρείται δεδομένη. Μετά την αναβάθμιση από την Fitch η χώρα βγαίνει στις αγορές με δεκαπενταετές.

Θα πείτε βεβαίως ότι δίπλα σ’ αυτά τα πολύ θετικά, υπάρχει το μεταναστευτικό που δεν πάει καλά. Εν πολλοίς μοιάζει άλυτο. Υπάρχει ο τσαμπουκάς του Ερντογάν που αν δεν λειτουργήσουμε ψύχραιμα μπορεί να ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Υπάρχει και ο ΠΑΟΚ που απειλεί να κόψει την χώρα στα δυο, διότι (όπως λένε οι Μακεδόνες) το κράτος των Αθηνών δεν αφήνει την Θεσσαλονίκη να ορθοποδήσει. Υπάρχει τέλος και ο κορονοϊός που απειλεί να γκρεμίσει την διεθνή οικονομία (αυτό πάλι τι σας λέει;) καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο πλανήτης θα πάψει να λειτουργεί μέχρι νεωτέρας.

Η μακροσκοπική ματιά στο εσωτερικό και διεθνές τοπίο είναι πάντα γεμάτη από θετικές και αρνητικές ειδήσεις, αναμεμειγμένες τουρλού-τουρλού και σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη. Πλην πάντα έτσι πορευόταν ο κόσμος και μέσα σε τέτοια πολύπλοκα οικονομικά περιβάλλοντα πρόκοβαν ή καταστρέφονταν χώρες και άνθρωποι. Ποτέ δεν θα βρούμε την τέλεια συγκυρία πάνω στην οποία θα χτίσουμε την οικονομική μας προκοπή και την ευτυχία μας, πάντα δίπλα στα θετικά θα «σκάνε» και τα αρνητικά.

Βεβαίως, η διασύνδεση του πλανήτη έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που καμιά φορά έχει θεότρελα αποτελέσματα. Εντάξει, να δεχτώ ότι θα πληγεί ο τουρισμός προς την Ασία λόγω του κορονοϊού ή ότι θα μειωθούν οι αεροπορικές μετακινήσεις, με απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων του κλάδου. Αλλά ότι ένας ιός θα στρέψει ολόκληρο τον πλανήτη στον χρυσό για ασφάλεια κατακρημνίζοντας τα διεθνή χρηματιστήρια, είναι κάτι το ακατανόητο. Βέβαια, ακατανόητο είναι και το να λογίζεται κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα της χώρας ο υποβιβασμός του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, αν τελικά οριστικοποιηθούν. Οπότε η παράνοια διατρέχει τον πλανήτη συνολικά.

Σε γενικές γραμμές η χώρα έχει καλές προοπτικές. Έχει μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, πολιτική σταθερότητα, αισιόδοξο εσωτερικό οικονομικό κλίμα και διαθέτει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που λογικά θα φέρουν χρήμα και θέσεις εργασίας. Εδώ που τα λέμε, είχε φτάσει τόσο χαμηλά την προηγούμενη δεκαετία που η άνοδος μοιάζει πια σχεδόν με νομοτέλεια. Το ευτύχημα είναι ότι δίπλα σ’ αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα έχει επιλεγεί μια κυβέρνηση που ανοίγει πανιά αντί να ρίχνει άγκυρες. Όμως ποτέ το πέλαγος δεν θα είναι απολύτως ήρεμο και ποτέ ο άνεμος δεν θα είναι μόνο ούριος. Θα πορευτούμε με τις συνθήκες που βρίσκουμε. Και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.

Facebook Comments