Το ποδόσφαιρο ταλανίζεται είκοσι χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε Live την ομιλία.

«Η κυβέρνηση ψήφισε την τροπολογία ως μια κίνηση καταλλαγής, υποστήριξε και ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει αν συμφωνεί. Δεν μιλάμε για αθλητική διευθέτηση αλλά για παρέμβαση που έχει στόχο να πέσουν οι τόνοι».«Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε μια ποδοσφαιρική αρένα. Να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει τη μάχη για την προκοπή. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτήν την διάταξη; Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Έκρινα όμως εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη να εξελιχθεί σε κοινωνική. Για αυτό απομάκρυνα και έναν ευρωβουλευτή μας. Η πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά». 

«Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. ο αθλητισμός είναι υγεία.

Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαικής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη.»

«H κυβέρνηση θα απευθυνθεί στη FIFA και την UEFA. Οι πρόεδροι των 2 ομοσπονδιών θα προσκληθούν για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μην σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν θα συνεχίσει η ανασύνταξη του αθλήματος», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και έξοδο των ομάδων τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». «Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.»

Δείτε Live την ομιλία

 

Αλ. Τσίπρας: Ζητούμε συνεννόηση για κοινή εθνική στρατηγική

Το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στην κοινωνία είναι η ανησυχία τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του κατά της συζήτησης για την κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως είπε η ανησυχία αυτή είναι «κοινωνική, πολιτική και εθνική».

«Καθημερινά αποδεικνύεται την αδυναμία σας και την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε προβλήματα. Αντί να λύνετε τα προβλήματα, δημιουργείτε περισσότερα. Δεν μπορείτε να χωρίσετε δύο γαϊδάρων άχυρα. Τα κάνατε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και δείξατε την ανικανότητα σας», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τραγελαφικές τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τον κ. Ερντογάν;», διερωτήθηκε.

«Εμπλέκετε τη χώρα σε καταστάσεις που την ξεπερνούν», σημείωσε και ανέφερε πως η Ελλάδα σπεύδει να αλλάξει το αμυντικό δόγμα, στέλνοντας στη Σαουδική Αραβία πυραύλους Patriot και Έλληνες στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είχε ζητηθεί από τον κ. Μητσοτάκη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για μία εθνική στρατηγική, ωστόσο το αρνήθηκε.

«Σας ζητήσαμε να παγώσετε το ν/σ μέχρι να πάρουμε δεσμεύσεις από τους συμμάχους σε περίπωση κλιμάκωσης των προκλητικών ενεργειών και εσείς πράξατε ακριβώς το αντίθετο», επεσήμανε.

Βαρουφάκης : Ούτε αμυντική, ούτε αμοιβαία επωφελής η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι η προς κύρωση συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ «δεν είναι αμυντική» και «δεν είναι αμοιβαία επωφελής».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την κύρωση αυτής της συμφωνίας «διευκολύνουμε τις μιλιταριστικές επιλογές

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «μονομερή διευκόλυνση της Ελλάδας στις μιλιταριστικές  επιδρομές των ΗΠΑ».

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας επιπλέον, γιατί οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν αυτή την ελληνοαμερικανική συμφωνία σημείωσε ότι υπάρχουν και «νέα δεδομένα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που ζούμε».

Στο πλαίσιο αυτό θύμισε περσινή συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία χαρακτήρισε την ΕΕ ως έναν βασικό εχθρό των ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου.

Σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης πως ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τραμπ όταν εξελέγη ήταν η κατάργηση της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν, προκειμένου να λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός για να δημιουργήσει ρήγματα στην ΕΕ».

«Την επόμενη μέρα η Μέρκελ είπε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία και λίγα λεπτά μετά 10 γερμανικές εταιρείες βγήκαν και είπαν ότι δεν θα την τηρήσουν γιατί προτιμούσαν να μην έχουν δασμούς στις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Μερικές μέρες μετά Μέρκελ και Μακρόν τσακώθηκαν για τους αμερικανικούς δασμούς. Αυτά είναι τα δεδομένα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που ζούμε».

Δένδιας: Η απόλυτη εθνική ομόνοια είναι απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη

“Η κατάσταση είναι ρευστή. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη για να μην προκληθούν άλλα αντανακλαστικά. Χρειάζεται τεράστια προσοχή στον τρόπο που εκφράζουμε τις θέσεις μας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχω εκφράσει λέξη κριτικής για τα προηγούμενα. Ουδείς παραλαμβάνει ένα υπουργείο τέλειο.Η απόλυτη εθνική ομόνοια είναι απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη. Έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη έστω κι ανά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνουμε αναπάντητα τα προφανή, να μην απαντάμε σε κριτική η οποία εύκολα θα μπορούσε να απαντηθεί.

Η όξυνση δεν θα υπηρετούσε αυτό που είναι η συνταγματική μας υποχρέωση η ευημερία και η ανάπτυξη και η εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας” είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα ενισχύει τη χώρα και ζήτησε από τα κόμματα να μην κάνουν διάλογο με υπεραπλουστεύσεις αλλά με ρεαλισμό. “Η παρούσα συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.  Δεν είναι συμμαχία με τις ΗΠΑ εναντίον τρίτου” είπε και παρέθεσε ανακοινώσεις και επίσημες δηλώσεις αμερικανικών παραγόντων υπέρ των ελληνικών θέσεων για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και κατά της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά τις γεωτρήσεις στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο και τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και ΗΠΑ χτίζουν κοινά συμφέροντα με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

«Το κείμενο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επιτυχών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, που διεξήγαγε κοινή ομάδα των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και οικοδομήθηκαν, στη σωστή κατεύθυνση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως σήμερα έρχεται και αρνείται το έργο και τους καρπούς των προσπαθειών της και δεν ψηφίζει», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως, εξάλλου, είπε, η συμφωνία περιλαμβάνει απάλειψη περιοχών και εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται από μακρού, όπως η βάση της Νέας Μάκρης και του Ελληνικού κά. Περιλαμβάνει επίσης, προσθήκες περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «κοινού ενδιαφέροντος» εντός των οποίων δύνανται να εγκαθίστανται τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, η περιοχή Μαραθίου ναυτικής βάσης Σούδας) και η μερική παραχώρηση χρήσης υποδομών (λιμένας Αλεξανδρούπολης). Οι επικαιροποιήσεις των δραστηριοτήτων θα συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές.

«Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας στον αμερικανικό σχεδιασμό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «ευκαιρία» που μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα:

-με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών ΕΔ σε υποδομές που θα γίνουν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, κατόπιν συμφωνίας με τις ελληνικές ΕΔ.

-επειδή είναι πλέον δυνατή η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών και στις άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ, πέραν της αμερικανικής ευκολίας Σούδας. Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία. Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια. Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ.

-Οι ΕΔ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πεπαλαιωμένου κύριου υλικού, δυνάμει αυτής της συμφωνίας, θα καλύπτουν αμυντικές δαπάνες. «Θα συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τι θα θελήσουμε», είπε ο υπουργός.

Facebook Comments