Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε χθες στο βήμα της Βουλής, το κλίμα δεν ήταν καλό. Πολλή μουρμούρα για την τροπολογία ΠΑΟΚ-Ξάνθης, έκρυθμο κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα και φήμες για διακοπή του πρωταθλήματος που συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να κοπάσουν με μια συντονισμένη διαρροή. Λίγες ώρες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «γυρίσει το χαρτί» με την προαναγγελία για ένα ποδοσφαιρικό Μνημόνιο με τη σφραγίδα UEFA και FIFA.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες από τις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψαχνε μια ριζική λύση για το ποδόσφαιρο, πέρα από την τροπολογία, την οποία χθες πήρε πάνω του. Αξιοποιήθηκαν τα κανάλια επικοινωνίας με την Ελβετία, κλείστηκαν ραντεβού και ο ίδιος ο Μητσοτάκης πήρε το παιχνίδι πάνω του. 

Για να καταλάβετε, εδώ δεν μιλάμε για μια διευθέτηση. Όπως το Μνημόνιο άλλαξε σαρωτικά τις ζωές των Ελλήνων, έτσι και ένα ποδοσφαιρικό Μνημόνιο με ελβετική σφραγίδα θα σαρώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, του οποίου οι δομές δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρεάστες από τις εξελίξεις. Άλλωστε και οι ξένοι δεν θέλουν απλώς να γίνει μια ανακύκλωση των ίδιων διαδικασιών που οδήγησαν στο αδιέξοδο και ας έχουν και αυτοί ευθύνες, έχοντας κάνει επί μακρόν τον Πόντιο Πιλάτο. 

Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης παίζει τα ρέστα του. Δίνει μια ευκαιρία για πραγματική κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ίδια ώρα στέλνει το μήνυμα στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ που σφάζονται πως, αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα λεφτά και το πρεστίζ της Ευρώπης, θα πρέπει να παίξουν με τους κανόνες. Αν δεν παίξουν, τότε το Grexit και η απομόνωση, είναι εκεί και μας περιμένουν. 

Υ.Γ. Είναι θέμα χρόνου το τυπικό τέλος του Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν φταίει αυτός για όλα, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης που προδιαγράφεται.  

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments