Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία είναι άκρως ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους. Μπορεί να είχε κλειστεί πριν την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή, αλλά είναι σημαντική για να ξαναπιάσει η χώρα μας το νήμα με τον αραβικό κόσμο. 

Πιο ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η αποστολή από μέρους Ελλάδας μια πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή πολεμικού υλικού και έμψυχου δυναμικού εκτός συνόρων εδώ και χρόνια. Στην αποστολή οπλικών συστημάτων, εν προκειμένω, συμμετέχουν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, ενώ αναμένεται να προστεθεί και η Ιταλία στην εξίσωση. Για την κυβέρνηση, πάντως, η αποστολή των Patriot δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά η συνιστά και ένα νεύμα προς τη Σαουδική Αραβία για την ενεργό στήριξη και των δικών μας εθνικών θέσεων. 

Βεβαίως, το μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα επιχειρηματικά deals. Ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει την αταλάντευτη πρόθεσή του η κυβέρνηση να τρέξει με διαδικασίες fast track για την εξομάλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Πρακτικά, αυτό που θα πει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι στην Ελλάδα, μεγάλες επενδύσεις θα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, πιο γρήγορους απ’ ό,τι έτρεξε το Ελληνικό επί τόσα χρόνια. Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει να είναι ένας καλός προξενητής και να ανοίξει η πόρτα της Σαουδικής Αραβίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά του κατασκευαστικού κλάδου, που συμμετέχουν σε εν εξελίξει ή θέλουν να συμμετάσχουν σε μελλοντικά mega projects εκεί.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments