Στη Σαουδική Αραβία θα βρεθεί σήμερα και αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρωθυπουργός, με κύριο στόχο του τις επενδύσεις και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές αναμένεται να βγουν ωφελημένες εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.


Η ανάλυση πίσω από τη συνάντηση

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία είναι άκρως ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους.

Μπορεί να είχε κλειστεί πριν την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή, αλλά είναι σημαντική για να ξαναπιάσει η χώρα μας το νήμα με τον αραβικό κόσμο.

Πιο ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η αποστολή από μέρους Ελλάδας μια πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή πολεμικού υλικού και έμψυχου δυναμικού εκτός συνόρων εδώ και χρόνια. Στην αποστολή οπλικών συστημάτων, εν προκειμένω, συμμετέχουν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, ενώ αναμένεται να προστεθεί και η Ιταλία στην εξίσωση. Για την κυβέρνηση, πάντως, η αποστολή των Patriot δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά η συνιστά και ένα νεύμα προς τη Σαουδική Αραβία για την ενεργό στήριξη και των δικών μας εθνικών θέσεων.

Βεβαίως, το μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα επιχειρηματικά deals. Ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει την αταλάντευτη πρόθεσή του η κυβέρνηση να τρέξει με διαδικασίες fast track για την εξομάλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Πρακτικά, αυτό που θα πει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι στην Ελλάδα, μεγάλες επενδύσεις θα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, πιο γρήγορους απ’ ό,τι έτρεξε το Ελληνικό επί τόσα χρόνια. Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει να είναι ένας καλός προξενητής και να ανοίξει η πόρτα της Σαουδικής Αραβίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά του κατασκευαστικού κλάδου, που συμμετέχουν σε εν εξελίξει ή θέλουν να συμμετάσχουν σε μελλοντικά mega projects εκεί.

Ο εξ απορρήτων


Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα έχει επαφές και συναντήσεις στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών. Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.


Ποιοι βρίσκονται μαζί του

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Facebook Comments