Όπως επισημαίνει σε νέο της report η Citigroup,  ο κ. Στουρνάρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, δήλωσε ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ της δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.  Όπως είπε, η μείωση του στόχου στο 2,2% από 3,5% το 2021 δεν θα επηρέαζε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, εάν έλθει σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων.

Όπως σχολιάζει η Citigroup η νέα ευρωπαϊκή στάση για τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου σε μια εποχή όπου τα όπλα της νομισματικής πολιτικής θεωρείται ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί, είναι πιθανό να ωφελήσει εκείνες τις χώρες που έχουν και τον πιο περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, και κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Ελλάδα, τονίζει, “τρέχει” συνεχή πλεονάσματα κοντά στο 4% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μία μείωση των στόχων στο 2,2% του ΑΕΠ θα επιτρέψει σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξής του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο, η οποία προς το παρόν δεν υπερβαίνει το 1,5% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments