Ως αναμενόταν, ο Αμερικανός Πρόεδρος αθωώθηκε στη δίκη για την καθαίρεσή του στη Γερουσία και για τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Στον τελευταίο γύρο, με ψήφους 52-48 ο Ντόναλτ Τραμπ απαλλάχθηκε.

Όλοι οι Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ της καταδίκης, το ίδιο έπραξε και ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη στάση που θα κρατήσει για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Μετά πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την κατηγορία σε βάρος του Τραμπ για παρακώλυση του Κογκρέσου. Με ψήφους 53-47 ο Αμερικανός πρόεδρος απαλλάχθηκε και από αυτή την κατηγορία.

Σημειωτέον ότι για να καθαιρεθεί, απαιτούνταν τα δύο τρία των ψήφων στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. 

Το… ιστορικό σκηνικό χθες

Την ώρα που ανέβαινε ο Τραμπ για να μιλήσει, οι Ρεπουμπλικάνοι τον αποθέωναν από κάτω, με την Πελόζι να τον χειροκροτά τυπικά. Ο Τραμπ όμως δεν ήταν καν τυπικός.

Όχι μόνο δεν της έδωσε το χέρι του για να την χαιρετήσει, αλλά γύρισε επιδεικτικά την πλάτη του και απλώς της παρέδωσε το αντίτυπο της ομιλίας του. Τότε ύψωσε τη γροθιά του προς την μεριά των Ρεπουμπλικανών, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στο κόμμα, πριν παραδώσει τους φακέλους στην Νάνσι Πελόζι και τον Μάικ Πενς.

Ωστόσο, ο κ. Τραμπ πήρε την απάντησή του ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόζι, άνοιξε τον φάκελο που της έδωσε με την ομιλία του για το State of Union και επιδεικτικά ξεκίνησε να σκίζει ένα-ένα τα έγγραφα που της παρέδωσε. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, χαμογελούσε αμήχανα βλέποντας όσα διαδραματίζονταν.

Όπως είπε εκ των υστέρων η Πελόζι, ήταν «το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές».

???? NEW LOW FOR NANCY PELOSI: She ripped up @realDonaldTrump’s speech for the cameras on national TV.

This speech was about American heroes and American workers. She decided THAT was worth literally tearing apart.

Absolutely disgraceful.

Ενσωματωμένο βίντεο

 

Ο Λευκός Οίκος μέσω Twitter κατηγόρησε την Πελόζι ότι «έσκισε» συμβολικά έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα βρέφος που επέζησε μετά την πρόωρη γέννησή του έπειτα από 21 εβδομάδες, ή ακόμη την οικογένεια της Κέιλα Μάλερ, που θρηνεί τον θάνατό της στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ήταν προσκεκλημένη στην ομιλία.

 

Facebook Comments