Αλήθειες και ψέμματα για τη «λαϊκή κατοικία» και την προστασία μετά τον Απρίλιο
Μόνο 3.000 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών
Μόνο 3.000 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών
Μόνο 3.000 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Το προσεχές διάστημα η αρμόδια γραμματεία ιδιωτικού χρέους αναμένεται να εξετάσει ξεχωριστά κάθε περίπτωση από τις 43.000 περίπου δανειοληπτών που έχουν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην πλατφόρμα, προκειμένου να διαπιστώσει αν μεταξύ αυτών υπάρχουν πολίτες που χρήζουν προστασίας.
Για όσους δεν κατορθώσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι το τέλος Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.
Από όσους θεωρητικά εμπίπτουν στις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου και εκτιμώνται σε 130.000, λιγότεροι από τους μισούς έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση και εκτιμάται ότι θέλησαν να αποφύγουν την δήλωση και την εξέταση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων τους. Μεγάλο μέρος αυτών που δεν προχώρησαν σε αίτηση εκτιμάται ότι έχει και δεύτερη κατοικία. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμούν ότι πέρα από αυτούς, ένα σημαντικό μέρος αυτών των δανειοληπτών, εμπίπτουν στην κατηγορία του στρατηγικού κακοπληρωτή.
Αυτός ο ισχυρισμός άλλωστε έγινε φανερός από το γεγονός ότι πέρυσι, από το σύνολο των 20.000 πλειστηριασμών, περίπου το 1/3 κατέληξε με τους δανειολήπτες να βρίσκουν χρήματα και να πληρώνουν την οφειλή.
Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν κρυφτεί πίσω από το νόμο Κατσέλη. Οι περίπου 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις είναι προγραμματισμένο να εκκαθαριστούν μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αλλά το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ο διαχωρισμός και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί για όλους μέχρι το τέλος του 2021.
Facebook Comments