Στο Νιου Χαμσάιρ δίνει την επόμενη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών  με τον πολύ νεότερο του Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο Μπέρνι Σάντερς μετά το ντέρμπι της Αιόβα. Τηγν ίδια ώρα ο Μπάιντεν που ξεκίνησε ως φαβορί μένει στο περιθώριο υποστηρίζοντας ότι θα απογειωθεί σε άλλες πολιτείες που ψήφίζουν μαύροι και ισπανόφωνοι, ποντάροντας και στην σχέση του με τον Ομπάμα.

Ωστόσο καμία δήλωση στήριξης δεν έχει έρθει μέχρι τώρα από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ στο παιχνίδι σε δεύτερο χρόνο ετοιμάζεται να μπει και ο εκατομμυριούχος των Δημοκρατικών , μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Σάντερς μιλά για δημόσιο σύστημα υγείας, την επέκταση του Obama Care που διέλυσε ο Τράμπ, για τους millennials που βλέπουν ακόμα και στις ΗΠΑ τα όνειρα τους να χάνονται, για θέσεις εργασίας, για κοινωνικό κράτος με παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Την ίδια ώρα που οι συνυποψήφιοι του χρηματοδοτούνται από εκατομμυριούχους αυτός επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο με συνέπεια κάποιοι να αναρωτιούνται που βρίσκει πόρους για την καμπάνια του. Η απάντηση είναι «λίγα από πολλούς απλούς Αμερικανούς» και δεν τα πάει και άσχημα,  πριν από λίγες μέρες το επιτελείο του ανακοίνωσε επίσημα ότι για το μήνα Ιανουάριο το ύψος των δωρεών έφτασε τα 25.000.000 δολάρια.

Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται πως μπορεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ ένας τόσο ηλικιωμένος πολιτικός ξεχνόντας ότι εξίσου μεγάλος σε ηλικία είναι και ο Τράμπ ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν ένα ακόμα πρόσωπο, επόμενης μέρας στο οπλοστάσιο τους και στο πλευρό του Σάντερς, δεν είναι άλλη από την Οκάσιο Κορτέζ.

Η Κορτέζ αν και μόλις 28 ετών ανέδειξε μια νέα ατζέντα. Έφερε στο  προσκήνιο ζητήματα όπως η κατάργηση της υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνειακής επιβολής (#AbolishICE) και την εγκαθίδρυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της στέγασης ως «αναφαίρετων αμερικανικών δικαιωμάτων». Παράλληλα έγινε η αιτία να διεκδικήσουν αντίστοιχο χώρο στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεκάδες νέα στελέχη με προοδευτικές προτάσεις.

Με λίγα λόγια η Κορτέζ ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρει, προσπαθεί να χαράξει τον δικό της δρόμο, να καθορίσει την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος απέναντι στον Ντόναλντ Τράμπ.

Ένας ηλικιωμένος σοσιαλιστής όπως αυτοπροσδιορίζεται και μια νεαρή από το Πουέρτο Ρίκο με ριζοσπαστική ατζέντα αρκούν για να σπάσουν τα νεύρα του Ντόναλντ Τράμπ.

Πέρα από αυτό όμως, αρκούν και για να αλλάξουν σελίδα στις ΗΠΑ, να σταματήσουν την παράκρουση, να φρενάρουν την περιβαλλοντική καταστροφή και να κλείσουν μέτωπα.

Σάντερς τώρα λοιπόν και Κορτέζ αύριο για να λήξει ο εφιάλτης στις εκλογές που δικαίως θα παρακολουθήσει ολόκληρος ο πλανήτης.

Facebook Comments