SG: Όταν η Αθήνα έβραζε από τις κοινωνικές εξεγέρσεις & οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν στο 44%
Στο επίκεντρο των αγορών, των αναλυτών και του διεθνούς τύπου, βρίσκεται η Ελλάδα, αιφνιδιάζοντας και τους πιο αισιόδοξους
Στο επίκεντρο των αγορών, των αναλυτών και του διεθνούς τύπου, βρίσκεται η Ελλάδα, αιφνιδιάζοντας και τους πιο αισιόδοξους
Στο επίκεντρο των αγορών, των αναλυτών και του διεθνούς τύπου, βρίσκεται η Ελλάδα, αιφνιδιάζοντας και τους πιο αισιόδοξους με τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων. Και δικαίως.
Η τελευταία εβδομάδα αποτελεί την εβδομάδα των ρεκόρ και των νέων οροσήμων και του κάποτε αδιανόητου. Όταν στο παρελθόν μιλούσαν για το “αδιανόητο” σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναφερόντουσαν στην έξοδό της από το ευρώ. Τώρα το αδιανόητο έχει πάρει την απόλυτα θετική έννοια, αυτή της κανονικότητας. Μία χώρα η οποία βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας – και που πολλά διεθνή μέσα ακόμη αποκαλούν “junk” – κατάφερε να δανείζεται στα ίδια επίπεδα με χώρες όπως η Ιταλία αλλά και πιο φτηνά από τις ΗΠΑ.
Πολλοί αποδίδουν αυτό το “κατόρθωμα” στην τεράστια ρευστότητα που έχει εισρεύσει στο σύστημα από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, οδηγώντας σε τέτοιες στρεβλώσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων – ο “δείκτης” του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου – να κινείται σήμερα στο 0,9%. Σίγουρα, το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και το “κυνήγι των αποδόσεων” και παράλληλα η απουσία της Ελλάδας από το QE, έχουν προφανώς ωφελήσει τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή η “απουσία” έχει δώσει στους κρατικούς τίτλους το χαρακτηριστικό της “προσμονής”, της προοπτικής δηλαδή για περαιτέρω βελτίωσης.
Ωστόσο, εκτός από το “μεγάλο χέρι” της ΕΚΤ, σημαντικό είναι και το… λιθαράκι που έχει βάλει σε αυτήν την επίδοση και η ίδια η χώρα.
Χθες η Κομισιόν αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία φέτος (στο 2,4%) τη στιγμή που άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Η Citigroup από την πλευρά της “ανέβασε” την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 2,6% από 2,1% πριν εκτιμώντας μάλιστα πως έως το τέλος του 2020 η Ελλάδα θα είναι στο QE.
Όλα τα παραπάνω, οφείλονται ξεκάθαρα σε εγχώριους καταλύτες και τη στροφή προς την ομαλοποίηση την οποία αργά αλλά σταθερά ακολουθεί η Ελλάδα, παρόλο που ο δρόμος παραμένει μακρύς. Η αναβάθμιση της Fitch, τα θετικά σχόλια της Λαγκάρντ και οι επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές από το δημόσιο και τις ελληνικές εισηγμένες, αποτελούν απόδειξη πως η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την χώρα έχει ενισχυθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της χαρακτηρίζει την τρέχουσα εβδομάδα ως “εξαιρετική” για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα ξεχωρίζει στην παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω του 1% και σε ανάλογα επίπεδα με αυτά της Ιταλίας. “Φανταστείτε πού θα ήταν οι ελληνικές αποδόσεις εάν η χώρα αποτελούσε μέρος του QE της ΕΚΤ”, σημειώνει. “Πού πήγαν εκείνες οι μέρες που η Αθήνα έβραζε από τις κοινωνικές εξεγέρσεις και οι αποδόσεις των ομολόγων της ήταν στο 44%…”, προσθέτει.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments