Την ξεκάθαρη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ο Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη δηλώνει εκ νέου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας κι εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

– Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με ένα θέμα που έχει μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο τους τελευταίους τρεις μήνες. Μιλάω για το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Τι θα γινόταν εάν η Άγκυρα κάνει πράξη τις δηλώσεις της και ξεκινούσε την ερευνητική δραστηριότητα σε μια περιοχή ας πούμε νότια της Κρήτης. Σε αυτή την περίπτωση, φοβάστε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση; Ή ένα στρατιωτικό επεισόδιο;

Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα: Πρώτον, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα υποθετικά σενάρια για το μέλλον. Όμως η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για το ίδιο το Μνημόνιο, το οποίο θεωρούμε αποσταθεροποιητικό για την περιοχή κι έχω επίσης ξεκαθαρίσει την νομική ερμηνεία των ΗΠΑ για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του ότι, το Μνημόνιο δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση. Νομίζω η άλλη βασική αρχή είναι πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμφωνούν στο να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό ήταν και το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε από την πολύ πετυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, το οποίο επιβεβαιώθηκε από το ιστορικής σημασίας γράμμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, μόλις πριν από δυο εβδομάδες, το οποίο ξεδιπλώνει ξεκάθαρα την δέσμευση της Ουάσιγκτον να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και να στηρίξει την ασφάλειά της, αφού συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Καταλαβαίνω ότι σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν όπως έπραξαν και στο παρελθόν.

Νομίζω, θα αποφύγουμε τα υποθετικά σενάρια που αφορούν το μέλλον. Θα εστιάσουμε στο πώς θα εργαστούμε ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες που κάνει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών αυτής της εβδομάδας στην Αθήνα, των δυο αντιπροσωπειών (Ελλάδας Τουρκίας) από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, για να χτίσουν εμπιστοσύνη. Εκεί θέλουν να εστιάσουν οι ΗΠΑ. Θέλουμε να εστιάσουμε στην θετική προοπτική, στο πώς θα χτίσουμε μια ζώνη ευημερίας και σταθερότητας και κοινών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την απο-κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο στην διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον;

Φυσικά. Είμαστε εμπλεκόμενοι και θα παραμείνουμε  εμπλεκόμενοι. Η περιοχή είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης μόλις δυο εβδομάδες πριν, που ήταν εδώ ο Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Στρατηγός Γουόλτερς, που επισκέφτηκε την Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση, στην Αμερικανική διπλωματία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο.  

Επιτρέψτε μου μια διευκρίνιση για τις τελευταίες δηλώσεις σας. Καταλαβαίνω πως σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική διπλωματία  ερμηνεύει το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κατοικημένα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό ισχύει επίσης και για τα μη κατοικημένα νησιά; Μεγάλα ή μικρά νησιά; Όπως για παράδειγμα το Καστελόριζο;

Ισχύει για τα νησιά ως γενικός κανόνας. Έχει υπάρξει μεγάλη σύγχυση και δεν θέλω απόψε να προσθέσω περισσότερη σύγχυση. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω, είναι στην άποψή μας πως, τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές,  σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης.

Ναι, αλλά μιλάμε για όλα τα νησιά.

Για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα.   

Επιτρέψτε μου να μεταφέρω τη συζήτηση στη Λιβύη. Φαίνεται πως η Τουρκία συνεχώς παραβαίνει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει η Διάσκεψη του Βερολίνου. Πώς αυτό αντανακλά στην αξιοπιστία της Τουρκίας ως μια δύναμη που εμπλέκεται στην ειρηνευτική διαδικασία, στη διαδικασία του Βερολίνου, την ώρα που χώρες όπως η Ελλάδα, ή άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής αποκλείονται από αυτές τις διαδικασίες;

Έχουμε μια ενεργή συζήτηση με την Ελλάδα για αυτά τα θέματα. Είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο έχει συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, είναι ένα θέμα για το οποίο κι εγώ είχα εκτεταμένες συζητήσεις με τους ομολόγους μου στην Αθήνα, εστιάζουμε στο πώς θα αποκλιμακωθεί η βία στη Λιβύη και καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των μισθοφόρων της, της Τουρκίας αλλά και των Αραβικών χωρών του κόλπου να απέχουν από τις πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των αποστολών οπλισμού, που βαθαίνουν τη βία και την ένταση. Υπήρξε και μια σημαντική δήλωση από την πλευρά της Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, θα δούμε τι θα γίνει, αλλά οι ΗΠΑ εστιάζουν στο να βάλουν την διπλωματική προσπάθεια πάνω στις ράγες.

Σύμφωνα με την άποψη των ΗΠΑ, θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει προσκληθεί, θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις χώρες που ασχολούνται με το ζήτημα της επίλυσης του Λιβυκού;

Δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη άποψη επάνω στο θέμα. Αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει σημαντικά συμφέροντα, η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν ήταν ένα γεγονός υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να απευθυνθείτε στους Ευρωπαίους συμμάχους σας και νομίζω είναι σημαντικό πως ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας συμμετείχε ενεργά και νομίζω υπήρξε ένα καθαρό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Συμβούλιο υπουργών αυτή την εβδομάδα. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα. Έχω ακούσει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα από κράτη όπως η Γαλλία για το συγκεκριμένο ζήτημα και εν τέλει θα πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή απόφαση.

Facebook Comments