Πόσο… επικίνδυνο έχει γίνει το sell-off των ελληνικών τραπεζών;
Με πτώση της τάξης του 16% από τα πρόσφατα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κινείται επικίνδυνα προς τα όρια της bear market
Με πτώση της τάξης του 16% από τα πρόσφατα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κινείται επικίνδυνα προς τα όρια της bear market
Με πτώση της τάξης του 16% από τα πρόσφατα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κινείται επικίνδυνα προς τα όρια της bear market (δηλαδή, πτώση της τάξης του 20% από την πρόσφατη κορυφή). Ο κλάδος που εντυπωσίασε και ξεχώρισε διεθνώς το 2019 με κέρδη άνω του 100% έχει μπει το τελευταίο διάστημα σε ένα κανάλι συνεχών πιέσεων, παρά την κινητοποίηση των διοικήσεων και της κυβέρνησης για την ελάφρυνσή του από το μέγα βάρος των κόκκινων δανείων. Αντικρουόμενες εκθέσεις από μεγάλα επενδυτικά σπίτια, έχουν οδηγήσει σε σύγχυση του επενδυτές, ενώ έχει αρχίσει και δημιουργείται προβληματισμός γύρω από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Το ακόμα ανοιχτό θέμα του μηδενικού – ή όχι – ρίσκου για τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής που θα φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με τα τεράστια κέρδη του προηγουμένου διαστήματος, έχουν… ωθήσει το χέρι των ρευστοποιήσεων για πολλά χαρτοφυλάκια και έχουν φέρει ξανά σύννεφα πάνω από την αγορά.
Φυσικά, οι φθηνές μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – καθώς παρά το ράλι του 2019 κινούνται ακόμη χαμηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίσης του 2015 – μπορούν να αποτελέσουν σημαντική επενδυτική ευκαιρία το επόμενο διάστημα, εάν υπάρξει ορατότητα γύρω από τον Ηρακλή, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα χρήσης και κυρίως αν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν ανακοινώσει οι διοικήσεις τους εφαρμοστούν χωρίς αστοχίες.
Όπως επισημαίνει η Fast Finance, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το “κλειδί” στη μεγάλη εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μιας και τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επανακάμψει πάνω από τις 1.000 μονάδες που είναι και το επίπεδο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Μπορεί να προχωρούν με σημαντικούς ρυθμούς οι μειώσεις των κόκκινων δανείων, παρ όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσει η έκβαση του σχεδίου “Ηρακλής”.
Στις εξελίξεις με τον «Ηρακλή» αποδίδει την αναταραχή και το sell-off που έχουν υποστεί οι τραπεζικές μετοχές, η Beta Securities. Οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές καθόρισαν ψυχολογία και τάση στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει.
Πάντως, αν εξαιρέσουμε την έκθεση της Goldman Sachs, υπάρχουν πολλοί που στηρίζουν τις προοπτικές τους ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Το Helm Investment Partners, μετά από τα εντυπωσιακά κέρδη που κατέγραψε το 2019, συνεχίζει να δηλώνει bullish για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνοντας πως μετά και τις εκλογές, βλέπει τεράστια ανάκαμψη στην Ελλάδα. Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται πολύ κάτω από την λογιστική τους αξία και μπορούν άνετα να κινηθούν ανοδικά 50%-100% το 2020, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές του μηνά η Goldman Sachs είχε τρομάξει την αγορά, τονίζοντας πως με μεγάλους και λάθος αποτιμημένους κινδύνους εκτέλεσης, κατά την άποψή της, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές το 2019. Μετά όμως από αυτό το ισχυρό re-rating που σημειώθηκε, εκτιμά ότι οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη πιάσει τους στόχους του 2021 για τους ακαθάριστους δείκτες NPE, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης. Ωστόσο, η ανάλυση της G.S δείχνει πως τα σχέδια μείωσης των κινδύνων που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους εκτέλεσης στον ευρωπαϊκό κλάδο.
«Απάντηση» στην Goldman Sachs έδωσαν ωστόσο τόσο η ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για τος τίτλους Tier II που εξέδωσαν Alpha Bank και Πειραιώς πρόσφατα, όσο και οι αναλύσεις από JP Morgan και Morgan Stanley. Η JP σημείωσε ότι παραμένει bullish για τον κλάδο καθώς οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας αποτελούν το αγαπημένο της trade στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η ορατότητα στα σχέδια μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό ενώ οι δράσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζοντας συστημικές λύσεις για τα NPEs αναμένεται να ενισχύσουν τα σχέδια αυτά, τόνισε και σημείωσε πως βλέπει περιθώριο ανόδου στις τραπεζικές μετοχές έως 46%.
Από την πλευρά της η Morgan Stanley χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες «το επενδυτικό στοίχημα του 2020», και ειδικά τους τίτλους Tier II που εκδίδουν, συστήνοντας στους επενδυτές να ξεπεράσουν το θέμα των NPLs και να αποτιμήσουν τους τίτλους αυτούς κοντά στα επίπεδα των αντίστοιχων ισπανικών και ιταλικών. «Κοιτάξτε προς τις τράπεζες που έχουν ισχυρή κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης των σχεδίων και σημαντικούς θετικούς καταλύτες», τόνισε, επισημαίνοντας πως μετά την εξυγίανση των ιταλικών τραπεζών, σειρά έχουν οι ελληνικές, καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσουν το 10%. Στους καταλύτες του επόμενου διαστήματος ξεχωρίζει τους εξής έξι: το σχέδιο «Ηρακλής», την ορατότητα στην οργανική μείωση NPEs, την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τις περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας και την ένταξη στο QE, καθώς και τις αυξημένες πιθανότητες ανάκλησης σε πέντε χρόνια των τίτλων Tier ΙΙ.
Με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει την περασμένη εβδομάδα την στήριξη των 800 μονάδων και να υποχωρεί «βίαια» σε χαμηλά 4,5 μηνών, το σκηνικό για τις τράπεζες έχει αρχίσει και γίνεται επικίνδυνο. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ο κλάδος είναι ικανός να παρασύρει όλη την αγορά μαζί του, σβήνοντας το ισχυρό story που είχε δημιουργήσει το Χ.Α το τελευταίο διάστημα. Την απάντηση στο ερώτημα «ρίσκο ή ευκαιρία οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές», δύσκολα μπορεί να την δώσει κανείς αυτή τη στιγμή, Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι πως είναι πολύ φθηνές. Αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκβάσεις στα μέτωπα που αναφέραμε νωρίτερα, τότε δύσκολα θα γίνουν… φθηνότερες.
Facebook Comments