Εκτός των ραντάρ της εφορίας εξακολουθεί να κινείται ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών, που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών, όπως η AirBnb, κινδυνεύοντας με… καμπάνες έως και 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπολογίζουν σε περίπου 84.000 τις ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής – από σχεδόν τις μισές πέρυσι – αυτές εξακολουθούν να υπολείπονται των ενεργών αγγελιών.

Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDna, της ιστοσελίδας, που επεξεργάζεται τα δεδομένα, τόσο της AirBnb, όσο και της HomeAway, η χώρα μας διαθέτει μόνο σε αυτές περισσότερα από 94.000 ακίνητα. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Κρήτη, η οποία «μετρά» σήμερα 12.827 αγγελίες, με το μέσο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες να κυμαίνεται από 334 ευρώ (τον Φεβρουάριο) έως και 1.000 ευρώ στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Αθήνα, με 10.332 ενεργές αναρτήσεις, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος, με 3.441, 2.299 και 2.061 αγγελίες αντίστοιχα. «Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται κι άλλες πλατφόρμες, εκτιμούμε πως ο συνολικός αριθμός των ακινήτων ξεπερνά τις 100.000», τονίζει στο MarketNews.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ), κ. Ανδρέας Χίου.

Επιστροφή στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια

Η απειλή του προστίμου, που επικρέμαται πάνω από τους παράνομους ιδιοκτήτες, αναμένεται να αναγκάσει πολλούς από αυτούς να επιστρέψουν στη μακροχρόνια ενοικίαση. «Βλέποντας τα περιθώρια γύρω τους να στενεύουν, μιας και ο ελεγκτικός μηχανισμός πλέον διαθέτει τα… όπλα να τους ανακαλύψει, αντιλαμβάνονται πως έχουν δύο επιλογές: είτε να ενδώσουν στις επιταγές της φορολογικής διοίκησης είτε να επιστρέψουν στα μακροχρόνια ενοικιαστήρια», σχολιάζουν πηγές της αγοράς. Αξίζει να επισημανθεί πως η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με όλες τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, προκειμένου να της παρέχονται στοιχεία για τα ελληνικά ακίνητα, τα οποία «φιλοξενούν». Κατόπιν διασταυρώσεων, οι… ξεχασιάρηδες, εκείνοι, δηλαδή, που πιαστούν να μην έχουν δηλώσει το ακίνητό τους, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.

«Σε περίπτωση, που διοχετευθούν τελικά στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων περί τα 20.000 ακίνητα, αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις τιμές, οι οποίες εκτοξεύτηκαν λόγω της AirBnb», προσθέτουν οι παραπάνω πηγές. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από τα στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο Κέντρο της Αθήνας «αγγίζουν» ακόμη και τα εννέα ευρώ/τ.μ. Για ένα σπίτι, δηλαδή, 60 τ.μ. το ενοίκιο υπολογίζεται στα 540 ευρώ, όσο, δηλαδή, είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός. 

Προς ύφεση η AirBnb

H πληθώρα ακινήτων, πάντως, που διατίθενται προς βραχυχρόνια ενοικίαση σε Αθήνα, αλλά και Κρήτη, είχε ως συνέπεια το 2019 να κλείσει με αρνητικό πρόσημο για τους ιδιοκτήτες σε αμφότερες τις περιοχές. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που ο αριθμός των ενεργών αγγελιών στην πρωτεύουσα κατέγραψε αύξηση, της τάξεως του 22,9%, σε σχέση με το 2018 (από 8.251 σε 10.138), το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Revenue Per Available Room, RevPAR) μειώθηκε κατά 0,74% (από 31,07 ευρώ σε 30,84 ευρώ), ενώ πτωτικά κινήθηκε και η μέση τιμή διανυκτέρευσης (από 63,99 ευρώ το 2018 σε 59,01 ευρώ, -7,8%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη μεγαλόνησο, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους «μετρούσε» 14.763 ενεργές αγγελίες έναντι πάνω από 12.000 το 2018 (αύξηση 21,03%). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Κρητικοί ιδιοκτήτες είδαν μείωση, τόσο στα έσοδά τους (-17,5%), όσο και στις πληρότητες, με τα ποσοστά να πέφτουν από το σχεδόν 41% το 2018 στο 33% ένα χρόνο μετά.

Ερωτήσεις – απαντήσεις για το deadline της 28ης Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ, κλείνει έως την ερχόμενη Παρασκευή το… παράθυρο ευκαιρίας, που έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, για να «φιξάρουν» τις δηλώσεις του 2019. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην περίπτωση μη οριστικοποίησης του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής, τα δεδομένα, που έχουν καταχωρηθεί, θεωρούνται οριστικά και ο εκάστοτε διαχειριστής έχει την ευθύνη. «Τα δεδομένα, που καταχωρούνται στο επίμαχο Μητρώο, επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης. Εάν ο διαχειριστής δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό, που υπολείπεται, θα φορολογηθεί στο όνομά του», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Στον οδηγό, μάλιστα, που εξέδωσε, η Ανεξάρτητη Αρχή απαντά σε μία σειρά από ερωτήματα, αναφορικά με το deadline της 28ης Φεβρουαρίου:

Πότε υποβάλλεται η «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής»;

Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Π.χ. Για Βραχυχρόνια Μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία άφιξης 25.11.2018 και αναχώρησης 28.11.2018, η δήλωση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την 20η.12.2018.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής και της οριστικοποίησης του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής;

Η εγγραφή στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καταλήγει στην απόδοση Α.Μ.Α. για κάθε ακίνητο που μισθώνεται βραχυχρόνια. Η απόδοση Α.Μ.Α. γίνεται σε άμεσο χρόνο, με ηλεκτρονική διαδικασία που ολοκληρώνεται με μια και μόνη εισαγωγή στο σύστημα TAXISnet, όπως αναλύθηκε παραπάνω. Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες αποκτούν Α.Μ.Α. με την καταχώρηση του Α.Τ.ΑΚ. που αντιστοιχεί στο εμπράγματο δικαίωμα τους, ενώ οι Υπεκμισθωτές με την καταχώρηση του αριθμού της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων με την οποία έγιναν μισθωτές με δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει σχέση με την υποχρέωση του Διαχειριστή Ακινήτου να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό έτος, στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος. Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος. Μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Α.Μ.Α. και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου. Εν τέλει ο Διαχειριστής Ακινήτου έχει ικανό περιθώριο, από το τέλος κάθε έτους έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για να αποτυπώσει τις συμφωνίες του με τους λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος, στη βάση των πραγματικών γεγονότων και στη βάση του πραγματικού επιμερισμού του εισοδήματος. Η οριστικοποίηση του Μητρώου στην ηλεκτρονική εφαρμογή πραγματοποιείται μετά την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους με την οριστικοποίηση του πίνακα των συνδικαιούχων εισοδήματος από την αντίστοιχη επιλογή.

Τι γίνεται εάν ένας Διαχειριστής Ακινήτου δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής;

Στην περίπτωση μη οριστικοποίησης το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε φορολογικού έτους , τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί. Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Βελεσιώτη Αγγελική

Facebook Comments