Creta Farms: Πως από leader της αγοράς βρέθηκε στο παρά 5 της πτώχευσης
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έγκριση ήταν σχεδόν ομόφωνη - με ποσοστό 97,92%
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έγκριση ήταν σχεδόν ομόφωνη - με ποσοστό 97,92%
Με τη θετική ψήφο του Μάνου Δομαζάκη, ενός εκ των βασικών μετόχων της Creta Farms και… συμπρωταγωνιστή – μαζί με τον αδελφό του, Κωνσταντίνο – του σήριαλ για την άνοδο και την πτώση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, «πέρασε» τελικά από την έκτακτη γενική συνέλευση το σχέδιο εξυγίανσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έγκριση ήταν σχεδόν ομόφωνη – με ποσοστό 97,92% των παρισταμένων και 84,52% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου – με τη νέα Creta Farms να στοχεύει πλέον σε ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10% και τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της μέσα στην επόμενη δεκαετία (στόχος 130 εκατ. ευρώ). «Ο χαρακτήρας της Creta Farms δεν θα αλλοιωθεί. Έχουμε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο – με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας – θα καταστήσει την Creta Farms και πάλι ισχυρή», σχολίασε σχετικά ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Impala Hellas.
Πως από leader έφτασε να παλεύει για τη διάσωση
Η ιστορία της Creta Farms ξεκινά το 1970, όταν ο Στυλιανός Δομαζάκης ιδρύει στο Ρέθυμνο – στη θέση Λατζιμάς της πρώην κοινότητας Πρίνου, του Δήμου Αρκαδίου – την πρώτη οργανωμένη μονάδα χοιρινού κρέατος, κάνοντας γνωστά τα προιόντα «Εν Ελλάδι». Τα ηνία της επιχείρησης περνούν μετά από μερικά χρόνια στους αδελφούς Δομαζάκη, οι οποίοι με σλόγκαν «Think globally, act locally» (Σκέψου παγκόσμια, Δράσε τοπικά), την οδηγούν στις ξένες αγορές: αρχικά στην Κύπρο, όπου και λάνσαραν και τα τρία brands (Εν Ελλάδι, Φιλικό, 0-3%) και εν συνεχεία σε Γερμανία, Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία.
Ταυτόχρονα με την εξωτερική της δραστηριότητα, η κρητική βιομηχανία μεγάλωνε και στο εσωτερικό, για να φτάσει το 2018 να αποτελεί leader στην αγορά αλλαντικών, με μερίδιο 26% και πωλήσεις, ύψους 118 εκατ. ευρώ.
Το 2019 ήρθαν και τα πρώτα «σύννεφα» για την Creta Farms. Ήταν την περίοδο, που έγινε γνωστό πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, τότε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ζητούσε εξηγήσεις για κάποια οικονομικά στοιχεία από τον Εμμανουήλ Δομαζάκη, πρόεδρο και, επίσης, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξηγήσεις αφορούσαν σε διαγραφές απαιτήσεων, ύψους 22 εκατ. ευρώ, της μητρικής από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ. Έκτοτε και ενόσω οι σχέσεις των δύο αδερφών οδηγήθηκαν στα άκρα, με τα εξώδικα να πέφτουν… βροχή, η βιομηχανία βρέθηκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 110 εκατ. ευρώ, προς τις τράπεζες και πάνω από 30 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές και χρέη σχεδόν δύο εκατ. ευρώ προς την εφορία.
Η παρέμβαση Γεωργιάδη και οι επίδοξοι «μνηστήρες»
Πρωτοβουλία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο αδερφών και τη διάσωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η παρέμβασή του οδήγησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MOU) με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Οι… μνηστήρες υπήρξαν πολλοί: από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της «Νίκας», έως και τον ομογενή επιχειρηματία, Θοδωρή Δουζόγλου. Η πραγματική «μάχη», ωστόσο, δόθηκε μεταξύ της Impala Invest, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου και του ρωσικών συμφερόντων fund, Lime Capital. Το τελευταίο, μάλιστα, δεν ήταν άγνωστο στην εγχώρια αγορά, αφού το 2012 εξαγόρασε και αναδιάρθρωσε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, μέσω της εταιρείας συμμετοχών SI Foods Ltd, ενώ τον Μάρτιο του 2019 είχε εξαγοράσει το 44,73% της Unismack, μιας εταιρείας με έδρα το Κιλκίς, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων σνακ.
Η δυναμική παρουσία του, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετή, για να το χρίσει «νικητή» στη διεκδίκηση της Creta Farms. Η πρόταση του Δημήτρη Βιντζηλαίου κρίθηκε πιο συμφέρουσα, επιτρέποντας στον επιχειρηματία να αποκτήσει την αλλαντοβιομηχανία, μετά τις άκαρπες προσπάθειες να εδραιώσει τη θέση του στην αγορά μέσα από τις εξαγορές, τόσο της «Νίκας», όσο και της «Βίκη». Να σημειωθεί πως ο Όμιλος Impala Invest έκλεισε το 2019 με τζίρο, που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, EBITDA 22 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 145 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα βήματα
Στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, όπου και θα συζητηθεί στις 20 Μαρτίου η αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα, μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στη διάσωση της Creta Farms.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έχει ήδη κατατεθεί σχετική γνωστοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται η απόφαση. Όπως και να έχει, η ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ, μεταξύ της βιομηχανίας, των πιστωτριών τραπεζών και της Impala Hellas έχει υπογραφεί, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα στη δραστηριότητα της εταιρείας, τα προιόντα της οποίας δεν αποκλείεται να είναι στα ράφια από τον προσεχή Ιούνη.
Facebook Comments