«Εκτινάχθηκε» η απόδοση του 10ετούς – ποιο το νέο «σκηνικό» στην αγορά ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 50% μέσα σε λίγες ημέρες
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 50% μέσα σε λίγες ημέρες
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 50% μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ισχυρές είναι και οι πιέσεις που δέχονται τα εταιρικά ομόλογα καθώς και οι τίτλοι Tier II που πρόσφατα εξέδωσαν η Alpha Bank και η Πειραιώς, οι οποίοι πλέον διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας και στο 94% και 86%, αντίστοιχα.
Οι επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο από τις αγορές της ευρωπεριφέρειας γενικότερα, και όχι μόνο της Ελλάδας, και στρέφονται στην “ασφάλεια” των γερμανικών ομολόγων τα οποία και συνεχίζουν να καταγράφουν ράλι με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο -0,61%.
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται σήμερα στο 1,385% με άνοδο της τάξης του 9,3% από χθες, ενώ η αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μέσα σε λίγες μόνο ημέρες –και από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωσε πριν δύο εβδομάδες– να διαμορφώνεται στο… 50,5%.
Στο 0,612% και με άνοδο της τάξης του 12% κινείται η απόδοση του ελληνικού 5ετούς, έχοντας… υπερδιπλασιαστεί με αύξηση άνω του 100% από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά του 0,298%.
Αυτό το νέο “σκηνικό” στην αγορά ελληνικών ομολόγων αναμένεται να οδηγήσει τις εισηγμένες που σχεδίαζαν εκδόσεις χρέους το επόμενο διάστημα να τις βάλουν στον… συρτάρι, ενώ αναπόφευκτα φρενάρει και τις όποιες σκέψεις νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αν και ο ΟΔΔΗΧ έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι να ομαλοποιηθεί το κλίμα καθώς έχει ως όπλα του το υψηλό cash buffer καθώς και τις μηδενικές ανάγκες δανεισμού για φέτος.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των αναλυτών και των επενδυτών είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτού του “μαύρου κύκνου” στον τουρισμό, που είναι και η βασική αιτία των μαζικών ρευστοποιήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α και τα ομόλογα. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει φυσικά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει χαμηλής ρευστότητας και άρα είναι ευάλωτη στις αλλαγές της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών– αν και έχει βελτιωθεί η εικόνα το τελευταίο διάστημα μετά και τις πρόσφατες εξόδους στις αγορές. Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα είχαν σημειώσει ιλιγγιώδη κέρδη το τελευταίο διάστημα, κάτι που σε συνδυασμό με τον πανικό στις αγορές διεθνώς, οδηγεί σε ρευστοποιήσεις.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments