Γιατί το Χ.Α και τα ελληνικά ομόλογα είναι πρωταγωνιστές στο διεθνές, βίαιο sell-off
Πανικός δίχως τέλος στις αγορές και ειδικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα σ
Πανικός δίχως τέλος στις αγορές και ειδικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα σ
Πανικός δίχως τέλος στις αγορές και ειδικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα. Η υπεραπόδοση των ελληνικών assets σε αυτό το τρέχον διεθνές sell-off έχει εξήγηση, η οποία ξεπερνά τις «παθογένειες» που έτσι και αλλιώς έχει η «αναδυομένη» ελληνικά αγορά. Οι ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος και αποτελεί σημαντικό στήριγμα της ανάπτυξης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο» οδηγώντας τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους στα ελληνικά assets, και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τους ισχυρούς τριγμούς που βίωσαν ελληνικό Χρηματιστήριο και ομόλογα την τελευταία εβδομάδα.
Ο μεγάλος άγνωστος, που είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα η ταχύτατη εξάπλωση που παρουσιάζει ο κορωναϊός εκτός των συνόρων της Κίνας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει οδηγήσει σε αλλαγή τη στρατηγικής πολλών μεγάλων χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, εκτός του ότι οι αγορές ομολόγων και μετοχών είναι ρηχές και άρα ευάλωτες στα εξωτερικά σοκ, οι προοπτικές για τον τουρισμό μετά την εξάπλωση του ιού τόσο διεθνώς όσο και εντός των τειχών της χώρας, αποτελεί για τους αναλυτές τον βασικό λόγο της φυγής των κεφαλαίων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η φυγή αφαίρεσε περίπου 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α και εκτόξευσε τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 1,4% με άνοδο άνω του 50% από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά του 0,92%, ενώ άνω του… 100% είναι η αύξηση που σημείωσε η απόδοση του ελληνικούς 5εούς ομολόγου μέσα σε λίγες ημέρες.
Μάλιστα το Χ.Α παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα διεθνώς έχοντας μπει σε ένα τούνελ ελεύθερης πτώσης δίχως ορατότητα διαφυγής και έχει χάσει όλα του τα κέρδη από τα τέλη του περασμένου Μαΐου και έως τον Ιανουάριο, ενώ απώλειες τη τάξης του 20% μέσα σε μία εβδομάδα έχει να σημειώσει από το sell-off που πυροδότησε το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001. Από τα πρόσφατα υψηλά και τις περίπου 950 μονάδες που άγγιξε ο Γενικός Δείκτης πριν μόλις ένα μήνα, πλέον χάνει περίπου 25% με τους αναλυτές να μην μπορούν να προσδιορίσουν που θα βρει… πάτο αυτή η βουτιά.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, τα σημάδια πανικού στις μετοχικές αγορές στο εσωτερικό και το εξωτερικό εξανέμισαν κέρδη μηνών. Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον πιθανό πυθμένα του Γενικού Δείκτη είναι αρκετά επισφαλείς αν οι εξελίξεις δεν σηματοδοτήσουν την ανακοπή της βίαιης πτώσης. Δεν αποκλείουμε παρεμβάσεις από Κεντρικές τράπεζες προς στήριξη των μετοχικών δεικτών, αλλά είναι αβέβαιο πώς θα βοηθήσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αν επιμείνει η εκθετική μετάδοση του ιού.
Οι φόβοι λοιπόν για τον τουρισμό αποτελούν για τους αναλυτές έναν από τους παράγοντες που οδηγούν τα χαρτοφυλάκια να πατήσουν την σκανδάλη των ρευστοποιήσεων. Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, ένα από τα αίτια του sell-off στο χρηματιστήριο σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζει να έχει αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, για την φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας.
Η Capital Economics επεσήμανε πως, όσο πιο πολύ ο ιός εξαπλώνεται, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις και οι αλλαγές στον τρόπο που κινούνται οι πολίτες καθώς ο κόσμος θα αρχίσει να αποφεύγει τους δημόσιους χώρους, τα καταστήματα, τους κινηματογράφους, τα εστιατόρια αλλά και τα ταξίδια. Σε περίπτωση πανδημίας, οι χειρότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές, τόνισε. Η Ελλάδα «ανήκει» και στις δύο αυτές κατηγορίες…
Και κατά το Bloomberg, οι επενδυτές που πραγματοποίησαν «τρελά» κέρδη από το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2019 συνωστίζονται στην έξοδο εν μέσω των ανησυχιών ότι η εξάπλωση του ιού θα γονατίσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ο τουρισμός και οι τουριστικές εισπράξεις συμβάλλουν στο ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.
Διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει στην τρέχουσα συγκυρία και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς πόσο θα κρατήσει η παγκόσμια ανησυχία και ποιες θα είναι οι ακριβής επιπτώσεις της, επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές. Ο αντίκτυπος στον ελληνικό τουρισμό είναι ένας μεγάλος άγνωστος αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζουν.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ανάπτυξη άνω του 2% της ελληνικής οικονομίας φέτος, βασίζονται στις πολύ ισχυρές επιδόσεις και τα ρεκόρ του τουρισμού. Όπως πρόσφατα σχολίασε η Citi – η οποία και ανέβασε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 2,6% από 2,1% πριν – οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, οδηγούμενες κυρίως από τον τουρισμό, είναι αυτές που κυρίως στηρίζουν την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό το νέο, μαύρο σκηνικό στην αγορά ελληνικών ομολόγων αναμένεται να οδηγήσει τις εισηγμένες που σχεδίαζαν εκδόσεις χρέους το επόμενο διάστημα να τις βάλουν στο… συρτάρι, ενώ αναπόφευκτα φρενάρει και τις όποιες σκέψεις νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αν και ο ΟΔΔΗΧ έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι να ομαλοποιηθεί το κλίμα καθώς έχει ως όπλα του το υψηλό cash buffer καθώς και τις μηδενικές ανάγκες δανεισμού για φέτος.
Facebook Comments