Η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σημείο καμπής για την κυβέρνηση. Η εικόνα που περιέγραψαν στον πρωθυπουργό οι υπουργοί που είχαν μεταβεί στη συνοριογραμμή του Έβρου, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται στα τουρκικά παράλια ώθησαν την κυβέρνηση σε δράση

Το σφράγισμα των συνόρων, η αναστολή της εξάτασης των αιτημάτων ασύλου, οι άμεσες επιστροφές όσων παρανόμως εισέρχονται στη χώρα, αλλά και η επίκληση του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης της Ε.Ε. αναφορικά με την αλληλεγγύη των κρατών-μελών προς ένα άλλο κράτος που βιώνει μαζικές παράνομες εισόδους συνιστούν αλλαγή πίστας. Η κυβέρνηση επιτέλους, όμως, παίρνει μέτρα ανάλογα με τις συνθήκες, από τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει την κάνουλα και να καταστρατηγήσει ό,τι είχε απομείνει από την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. που συνομολογήθηκε τον Μάρτιο του 2016. 

Η Ευρώπη που όλες τις προηγούμενες μέρες έκανε «την πάπια», βεβαίως και γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, ο κ. Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έρχεται την Τρίτη στον Έβρο, όπου θα επιθεωρήσει την κατάσταση στα σύνορα από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο που καθορίζει η Τουρκία, η οποία πορεύεται, όπως εύστοχα είπε χθες ο Στέλιος Πέτσας, ως «διακινητής» και όχι ως κράτος που τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Ο στόχος της κυβέρνησης; Με τη σθεναρή άμυνα στον Έβρο, τα sms στα κινητά των μεταναστών, τις φωνητικές ειδοποιήσεις, αλλά και το αυστηρό πακέτο μέτρων να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα αποτροπής εισόδου στη χώρα μας. «Μην έρχεστε!», θα ήταν το κυβερνητικό μήνυμα, αν μπορούσε να συνοψιστεί σε δύο λέξεις. Η αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου θα τεσταριστεί εντός ολίγων ημερών. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments