Μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, που περιλαμβάνει την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες, αποφάσισε το κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αμέσως μετά, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, υπογράμμισε ότι μετά την επίσκεψη των τριών προέδρων των θεσμών χθες στον Έβρο και της κροατικής Προεδρίας, η Ένωση έστειλε ένα «εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση».

Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ευρωπαϊκά,σημείωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή και με τις κυπριακές αρχές.

Τι προβλέπει το σχέδιο αναλυτικά:

Πρώτον, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και η Ακτοφυλακή κινητοποιούν περιουσιακά στοιχεία από τα κράτη μέλη που πρόκειται να αναπτυχθούν σε δύο ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις – στην ξηρά και στη θάλασσα. Εκατό συνοριοφύλακες εκτός από τους σημερινούς 530 συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από την Frontex στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Ο Frontex προετοιμάζει επίσης την εγκατάσταση ενός περιπολικού σκάφους ανοιχτής θάλασσας και έξι παράκτια περιπολικά πλοία, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και τρία οχήματα θερμοανόρασης.

Δεύτερον, η Κομισιόν ζητά από την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή να συντονίσει ένα νέο πρόγραμμα επιστροφής για την ταχεία επιστροφή ατόμων χωρίς δικαίωμα παραμονής σε χώρες προέλευσης από την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη νέα εντολή του Frontex για επιστροφές.

Τρίτον, η Κομισιόν κινητοποιεί οικονομική βοήθεια ύψους 350 εκατ. Ευρώ, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα, ιδίως για να υποστηρίξει την αυξημένη ικανότητα υποδοχής, τις εθελοντικές επιστροφές και την υποδομή που απαιτείται για τη διενέργεια διαδικασιών ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια. Η Κομισιόν θα προτείνει επιπλέον διορθωτικό προϋπολογισμό για να διαθέσει επιπλέον 350 εκατ. Ευρώ.

Όπως ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος τα 700 εκ. Ευρώ θα κατευθύνουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα 5 κέντρα που έχουν το μεγαλύτερο βάρος, με έμφαση στις υποδομές υγείας και ασφάλειας, αλλά θα χρηματοδοτηθεί και το σύστημα επιστροφών.

Τέταρτον, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας η ΕΕ ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Μέσα από αυτό, η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικών ομάδων, καταλυμάτων, σκηνών, κουβερτών, όπως απαιτείται.

Πέμπτον, η Κομισιόν ζητά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο να επιταχύνει την ανάπτυξη επιπλέον 160 εργαζομένων στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Έκτον, η Κομισιόν πιστεύει επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή και επιχειρησιακή συνεργασία με τους εταίρους μας. Επομένως, πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω ένα μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συμφωνίες κατάστασης θα πρέπει επίσης να τερματιστούν γρήγορα και να εφαρμοστούν πλήρως μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι δραματικές σκηνές του 2015 και του 2016.

«Λανσάρουμε την πολιτική προστασίας για ιατρική αγωγή. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 160 επιπλέον υπαλλήλων για αιτήσεις ασύλου. Ακόμη πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθούν οι σκηνές του 2016», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαστε ικανοί να αποδείξουμε, σημείωσε, ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις όταν δοκιμάζεται η ίδια η Ευρώπη όπως αυτή την στιγμή».

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εργαλεία. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και ψυχραιμία. Σημαντικό να έχουμε συντονισμό » πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ακόμη, ότι ο ίδιος και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον «θα παρουσιάσουμε ένα νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές».

Από την πλευρά της, στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ ανησυχητική η κατάσταση και πολλοί άνθρωποι έλαβαν ψευδείς υποσχέσεις και βρέθηκαν μπροστά στα ελληνικά σύνορα. Έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση. Να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή η ανθρωπιστική κρίση» τόνισε η επίτροπος.

Είναι σημαντικό, σημείωσε «να καταδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα». 

«Υπάρχει συμφωνία. Εμείς τηρούμε την συμφωνία και θα συνεχίσουμε να το πράττομαι. Είναι αναγκαίο η Τουρκία να την σεβαστεί. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν συγκρίνουμε με το 2015. Υπάρχει διάλογος και είμαι πιο αισιόδοξη από ότι πριν ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ένας συνεχής μηχανισμός αλληλεγγύης», κατέληξε η κ. Γιόχανσον. Ενώ ο κ. Σχοινάς συμπλήρωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι τους στην Άγκυρα δεν είχαν ενδείξεις ότι δεν θα τηρηθεί η συμφωνία.

Facebook Comments