Ενεοί έμειναν αρκετοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς με το μέγεθος της χθεσινής πτώσης της μετοχής της «Ελλάκτωρ», κάνοντας λόγο για ένα «πέπλο μυστηρίου», που, όμως, φρόντισε άμεσα να ξεδιαλύνει η διοίκηση του Ομίλου.

Πιο αναλυτικά, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, όπου βρήκε την μετοχή στο 0,8250 ευρώ (-29,97%), με διακινούμενο όγκο κοντά στα πέντε εκατ. τεμάχια, ακολούθησε ανακοίνωση, βάσει της οποίας η διοίκηση επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, που τυχόν κριθεί αναγκαία, προς προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της. «Ουδεμία εξέλιξη ή γεγονός σε γνώση της εταιρείας υφίσταται, που να δικαιολογεί την ακραία πτώση της τιμής της μετοχής της», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Επιπλέον, κατόπιν επικοινωνίας με το βασικό μέτοχο, ο τελευταίος δήλωσε κατηγορηματικά την πλήρη στήριξή του προς τη διοίκηση του Ομίλου και των βασικών θυγατρικών του και διέψευσε, επίσης, κατηγορηματικά οποιαδήποτε φήμη περί χρηματοδοτικής αδυναμίας του σχήματός του, ενώ η κυκλοφορία των ανωτέρω ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής».

Η επιτυχής έξοδος στις αγορές και τα σχόλια των οίκων

Στην πολύ καλή σχέση της διοίκησης της «Ελλάκτωρ» με τη διεθνή κοινότητα, όπως αυτή αντικατοπτρίστηκε μέσα από τις προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και στις εκτιμήσεις των οίκων, εστιάζουν οι παραπάνω παράγοντες, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί δεν περίμεναν η μετοχή να κλείσει στο ανώτατο όριο πτώσης.

Ειδικότερα, ο Όμιλος βγήκε προσφάτως στις αγορές με την έκδοση ενός senior ομολόγου έως 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προσφορές ήταν σχεδόν τετραπλάσιες, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ, γεγονός, που επέτρεψε στη διοίκηση να αντλήσει τελικά 70 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ορίστηκε στο 5,65%, «κλειδωμένη» έως τη λήξη του. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα της εισηγμένης, αφού είχε προηγηθεί μία ακόμη έκδοση (600 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ), η οποία καλύφθηκε κατά 75% από ξένους επενδυτές.

Στο μεταξύ, αξιολόγηση Β, με σταθερό, όμως, outlook, ανακοίνωσαν, τόσο η S&P, όσο και η Fitch, με την τελευταία, μάλιστα, να σημειώνει, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας, ότι η έκθεση στην αναχρηματοδότηση αντισταθμίζεται από την πολιτική απομόχλευσης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Η πρόκληση του μετασχηματισμού και τα 21… κεράκια

Εικοσιένα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την τριπλή συγχώνευση – της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΒ – που οδήγησε στη δημιουργία του Ομίλου Ελλάκτωρ. Ενός Ομίλου, που προσφάτως κόσμησε τις σελίδες του Time, ως μία από τις 13 ελληνικές επιχειρήσεις, η πορεία των οποίων σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας μας στις… ράγες της ανάπτυξης. «Κοιτάζοντας κάποιος πιο προσεκτικά μερικά από τα πιο σημαντικά έργα υποδομών στην Ελλάδα, είτε από άποψης κατασκευής είτε ανάπτυξης – μέσω παραχωρήσεων και συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ», αναφέρει το περιοδικό, κάνοντας λόγο για μία εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 1999, για να εξελιχθεί σήμερα στο μεγαλύτερο Όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από τον Ιούνιο του 2018, οπότε και οι μέτοχοι επέβαλαν αλλαγή διοίκησης, η Ελλάκτωρ βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού. Μία διαδικασία, που δεδομένου του μεγέθους της, μιας και μιλάμε για έναν Όμιλο, με παρουσία σε πέντε ηπείρους και 30 χώρες, φαντάζει… άθλος. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της, τα οποία, με βάση τα αποτελέσματα 9μηνου 2019, έχουν ως εξής:

  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αναδιάταξη και περαιτέρω ισχυροποίηση του Ομίλου
  • Ανάπτυξη, με επικέντρωση στις βασικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές
  • Εστίαση της κατασκευής στις ταμειακές ροές και την κερδοφορία, με συντονισμένες προσπάθειες για πιο αποτελεσματική λειτουργία ανά γεωγραφική περιοχή
  • Παραχωρήσεις, ΑΠΕ και Περιβάλλον αποτελούν τις μηχανές ανάπτυξης του Ομίλου Υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος για τα ΑΠΕ έως το 2020 (77 εκατ. ευρώ εντός του 2020, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εγκατεστημένης ισχύος 579MW
  • Περαιτέρω εδραίωση της ηγετικής θέσης στις παραχωρήσεις, με συμμετοχή σε μελλοντικούς διαγωνισμούς και επέκταση υπαρχόντων συμβολαίων.

Facebook Comments