Στο άγνωστο βαδίζει η αγορά, με βάρκα την ελπίδα
Στη δίνη του κορωνοϊού συνέχισαν να κινούνται οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα την τελευταία εβδομάδα
Στη δίνη του κορωνοϊού συνέχισαν να κινούνται οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα την τελευταία εβδομάδα
Στη δίνη του κορωνοϊού συνέχισαν να κινούνται οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα την τελευταία εβδομάδα, ενώ στο κάδρο προστέθηκε και το μεταναστευτικό, οδηγώντας σε νέο ισχυρό sell-off την αγορά.
Το Χ.Α, από την κορυφή των αποδόσεων διεθνώς το 2019, έχει μετατραπεί στην αγορά με τις χειρότερες αποδόσεις φέτος (-25%) και με κανέναν να μην τολμά να εκτιμήσει πότε θα πιάσει… πάτο. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον χάσει εντελώς τον χαρακτήρα του safe asset που με τόσο κόπο είχαν αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ το γενικότερο κλίμα οδηγεί πλέον σε αναστολή των όποιων σχεδίων είχαν οι εισηγμένες για έξοδο στις αγορές.
Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη, τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν καθώς οι φιλόδοξοι στίχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις.
Η συνοπτική αποτύπωση των μέχρι τώρα αναλύσεων επενδυτικών οίκων και λοιπών φορέων (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α) συνομολογούν ότι αναμένεται μια σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που δικαιολογεί περικοπή των προβλέψεων των ρυθμών μεγέθυνσης κατά τουλάχιστον 30%. Ταυτόχρονα, συντηρείται η αβεβαιότητα σε σχέση με τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί για να επανέλθουν οι οικονομίες και πάλι σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης.
H Goldman Sachs μάλιστα “βλέπει” πλεόν ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο παρατεταμένο “χτύπημα” στην οικονομία της Ευρώπης από την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού, το οποίο και οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές, τις περισσότερο έντονες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση λόγω των τοπικών κρουσμάτων.
Όπως επισημαίνει, αν και η αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη, οι εκτιμήσεις της δείχνουν προς “χτύπημα” της τάξης του 0,3% και 0,6% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της περιοχής, σε ετήσια βάση, στο α’ και β’ τρίμηνο αντίστοιχα. Έτσι, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της G.S θέτουν την Ευρώπη στα όρια της ύφεσης, με μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο α’ τρίμηνο και συρρίκνωση της τάξης του 0,3% στο β’ τρίμηνο.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία ειδικότερα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προβλέπει και αυτό μείωση στην εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2020 κατά 0,3% ή κατά 0,7%, σε δύο εναλλακτικά σενάρια επιπτώσεων που περιλαμβάνει σε έκτακτη μελέτη του για τον κορωνοϊό. Μάλιστα υπάρχει και τρίτο σενάριο ενός μεγαλύτερου «χτυπήματος», σε περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις, το οποίο προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Όπως τόνισε και η HSBC, η τρέχουσα κρίση με την εξάπλωση του κορωνοϊού και το μεταναστευτικό αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία και στον δρόμο προς το… 4% που έχει θέσει στόχο η ελληνική κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα. Μάλιστα, όπως εκτιμά, μια πτώση 10% του τουριστικού κλάδου θα μπορούσε να «χτυπήσει» την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 1%, ενώ σημαντικοί θα είναι και οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες. Κάποιες τράπεζες στην Ιταλία, όπως εξηγεί, αναγκάστηκαν να κρατήσουν κλειστά καταστήματά τους και ανακοίνωσαν περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων εκείνων που μένουν στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις ξένες άμεσες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων.
Εντωμεταξύ, περαιτέρω πιέσεις αναμένουν οι αναλυτές στα ελληνικά ομόλογα παρά το ήδη έντονο sell-off του τελευταίου διαστήματος, το οποίο και εκτόξευσε το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου –όπως αυτό αποτυπώνεται από την απόδοση του 10ετούς– στο 1,4% και κατά 50% υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχαν σημειωθεί στα μέσα του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία και είχε χαρακτηρίσει την αγορά των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ένα από τα κορυφαία trades του 2020, τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν χάσει τα αμυντικά χαρακτηριστικά που παρουσίαζαν έναντι του κινδύνου του κορωνοϊού, μετά και την εξάπλωσή του εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, όπως τονίζει, και κυρίως τα ελληνικά και τα ιταλικά, φαίνονται τα πιο ευάλωτα αυτή τη στιγμή. Συνολικά, όπως εκτιμά, η «ποιότητα» θα νικήσει το «κυνήγι των αποδόσεων» το επόμενο διάστημα, ωστόσο τα spreads θα συρρικνωθούν όταν ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη υποχωρήσει.
Από την πλευρά της η DZ Bank συστήνει αρνητικές θέσεις (short) στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σχετικά με τις επιπτώσεις αλλά και τον ρυθμό εξάπλωσης του νέου ιού. Όπως σημειώνει, πλέον στην αγορά κρατικών ομολόγων της περιοχής κυριαρχεί έντονη risk-off διάθεση, με τους επενδυτές να κοιτούν τα «ασφαλή καταφύγια», όπως τα γερμανικά ομόλογα, ενώ τα spreads των ιταλικών, των ελληνικών των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί έντονα. Βραχυπρόθεσμα, η αγορά ομολόγων θα συνεχίσει να κυριαρχείται από αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα εξάπλωσης καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της «κρίσης», εκτιμά. Εάν η επιδημία δεν εξαπλωθεί περαιτέρω, οι αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν σε μερικές εβδομάδες.
Ωστόσο, εάν η επιδημία εξελιχθεί σε πανδημία, η διεύρυνση των spreads θα είναι μεγαλύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο επισημαίνει η DZ Bank. Σε αυτή την περίπτωση, οι αγορές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα «χτυπηθούν» έντονα, ενώ τα ομόλογα του πυρήνα θα επωφεληθούν από την αναταραχή.
Facebook Comments