«Σχετικά ήρεμη» είναι η κατάσταση σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, όπου το Σάββατο έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια.

Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούνται προσπάθειες παραβίασης των συνόρων, με την κατάσταση να θεωρείται ελεγχόμενη.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού, οι οποίες πραγματοποιούν κοινές περιπολίες κατά μήκος της μεθορίου.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην επέκταση του φράκτη, με στόχο να επιμηκυνθεί κατά περίπου 40 χιλιόμετρα, από τα 12,5 χιλιόμετρα στα 50 χιλιόμετρα.  

Η επέκταση του φράκτη θα γίνει τμηματικά και σε περιοχές όπου είτε η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή, είτε υπάρχει στεριά. Ως τέτοιες έχουν υποδειχθεί τμήματα στις τοποθεσίες Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα κ.ά.

Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη

Την ίδια ώρα, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, απεικονίζει τεθωρακισμένο όχημα του τουρκικού στρατού να επιχειρεί να ρίξει τμήμα του ελληνικού φράκτη, με στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων.

Με βάση τα πλάνα, το τουρκικό όχημα επιχειρεί να γκρεμίσει μέρος του φράκτη, χρησιμοποιώντας συρματόσκοινο.

Παράλληλα, περίπου 20 άτομα – πιθανώς μετανάστες – προσπάθησαν επίσης να ρίξουν τον φράκτη, χρησιμοποιώντας γάντζο και σχοινιά.

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Το απόγευμα του Σαββάτου, διεξήχθη ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, του Στρατού και του Λιμενικού, απέναντι στις προσπάθειες της «οργανωμένης παράνομης εισόδου».

Συζητήθηκε δε, ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.

Facebook Comments