Ο Μητσοτάκης τα λέει στον Ερντογάν μέσω…Μέρκελ
Υπό άλλες συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλούσε με την Άνγκελα Μέρκελ για επενδύσεις, αλλά και για την υπόθεση του πλεονάσματος
Υπό άλλες συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλούσε με την Άνγκελα Μέρκελ για επενδύσεις, αλλά και για την υπόθεση του πλεονάσματος
Υπό άλλες συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλούσε με την Άνγκελα Μέρκελ για επενδύσεις, αλλά και για την υπόθεση του πλεονάσματος. Είναι σαφές πως πλέον στο τραπέζι υπάρχει μόνο ένα θέμα: το μεταναστευτικό.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στους δημόσιους χαιρετισμούς που θα έχουν προηγηθεί, στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, η Καγκελάριος να έχει κάποια σαφή αναφορά στα ελληνικά, άρα και ευρωπαϊκά, σύνορα, πέρα από τη λογική των ίσων αποστάσεων που έχει ακολουθήσει, αναγνωρίζοντας στην Τουρκία ρόλο-κλειδί στην υπόθεση του προσφυγικού.
Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κλιμακώσει το διπλωματικό παιχνίδι. Μέσω της Άνγκελα Μέρκελ, δε, θέλει να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει για μια νέα Συμφωνία στα σύνορα, από τη στιγμή που η Τουρκία μονομερώς «νέκρωσε» την υφιστάμενη, αρκεί η γείτονας να σταματήσει το εκβιαστικό παίγνιο που έχει στήσει ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα του Έβρου. Και όχι απλώς για μια-δυο μέρες, προκειμένου ο κ. Ερντογάν να παραστήσει το καλό παιδί στις Βρυξέλλες, ενόψει του ραντεβού που θα έχει σήμερα με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η Γερμανία, άλλωστε, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, ενώ η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί μια αναβίωση του 2015, έστω και αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Στο τραπέζι, δε, θα πέσει και η γερμανική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο επιστροφών μεταναστών, η οποία αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί και τις διεργασίες στις Βρυξέλλες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά διαρκώς τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Πάντως, η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι και θεωρείται δύσκολο να υπάρξει οιαδήποτε νέα Συμφωνία με την Τουρκία ως τη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 του μήνα.
Υ.Γ. Να θεωρείτε βέβαιο ότι ο στόχος του πλεονάσματος είναι σε τροχιά αναθεώρησης προς τα κάτω ίσως και από φέτος, ελέω κορωνοϊού. Γιατί, άλλωστε, είδε Σαββατιάτικα τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM;
Facebook Comments