Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο στο άνοιγμα ξεπέρασε το -13% και τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%. Εικόνες καταστροφής και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον STOXX-600 να ανοίγει με πτώση πάνω από 6% και τις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και πρώτων υλών να βουλιάζουν πάνω από 7%.

Βουτιά 8% για τον FTSE 100 του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από την εποχή της κρίσης του 2008. Απώλειες πάνω από 7% για τον DAX της Φραγκφούρτης, αιμορραγία 6% για τον CAC-40 του Παρισιού, ενώ ηπιότερες οι απώλειες 2% για τον FTSE MIB του Μιλάνου.

Στην Ασία νωρίτερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 5,38%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng επίσης υποχωρεί κατά 4,48%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης στη Σανγκάη έχασε 3,01% και ο δείκτης Σενζέν επίσης έπεσε κατά 4,15%.  Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 4,19%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 7,33% και ο δείκτης στη Σιγκαπούρη 4%.

Κραχ σημειώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο στο άνοιγμα ξεπέρασε το -13% και τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο “κόκκινο”, ακολουθώντας το δραματικό sell-off που ταρακουνά τις διεθνείς αγορές. 

Ο Γενικός Δείκτής υποχωρεί κατά 13,20% στις μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα εκατ. 6 ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης “βυθίζεται” κατά 18% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 11%, ενώ στο  -19% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης.

Το sell-off στην Wall Street την Παρασκευή, το σημερινό ξεπούλημα στην Ασία που έδωσε σήμα για νέα βουτιά στην Ευρώπη και η βύθιση των τιμών του πετρελαίου, δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδα αντιστροφής του κλίματος σύντομα. Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο “άγνωστο”, δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτούς του νέου “μαύρου κύκνου” που έχει καλύψει τις αγορές.

«Βουτιά» 30% στο πετρέλαιο – Σε επίπεδα 1991 οι τιμές του

Καταρρέει η αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει την παραγωγή, παρά την ταχεία εξάπλωση του Covid-19, που ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδυτές τρομαγμένοι για τις συνέπειες του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους Σαουδική Αραβία και Ρωσία οδηγούν την τιμή σε βουτιά μεγαλύτερη του 30% με το άνοιγμα των αγορών στην ΣΑσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη 30πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδος η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 28,65% στα 32,30 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και τα 31,02 δολάρια. Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι θα μπορούσε σύντομα να βυθιστεί στα 20 δολάρια. Παρόμοια είναι η εικόνα για το αμερικανικό αργό. Υποχωρεί 30,98% στα 28,49 δολάρια το βαρέλι. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments