Τα deals που άλλαξαν τον «χάρτη» της ασφαλιστικής αγοράς
Στον ρυθμό των deals κινείται την τελευταία 20ετία η ασφαλιστική αγορά, με τις εταιρείες – θυγατρικές τραπεζών και όχι μόνο - να αλλάζουν… χέρια
Στον ρυθμό των deals κινείται την τελευταία 20ετία η ασφαλιστική αγορά, με τις εταιρείες – θυγατρικές τραπεζών και όχι μόνο - να αλλάζουν… χέρια
Στον ρυθμό των deals κινείται την τελευταία 20ετία η ασφαλιστική αγορά, με τις εταιρείες – θυγατρικές τραπεζών και όχι μόνο – να αλλάζουν… χέρια.
Η συμφωνία της Interamerican με την Prime Insurance, που ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εξαγορών, που ξεκίνησε το 2001. Ήταν τότε, που ο ισχυρός άνδρας των ασφαλειών, Δημήτρης Κοντομηνάς, αποφάσιζε να πουλήσει την Interamerican στον ολλανδικό Όμιλο Eureko (νυν Achmea), αλλάζοντας εν μία νυκτί των εγχώριο ασφαλιστικό «χάρτη». Η εξαγορά – μαμούθ, σύμφωνα με τα μέσα της εποχής, έγινε σταδιακά σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση περιελάμβανε την απόκτηση του 25% της Interamerican από τον διεθνή Όμιλο έναντι 7.067 δραχμών ανά μετοχή. Το δεύτερο βήμα βασίστηκε στη μεταβίβαση του 54,38% της Interamerican στην Eureko με την καταβολή τιμήματος 333 δισ. δραχμών στον ιδρυτή της, ενώ το deal ολοκληρώθηκε με τη δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του υπολοίπου 20,62% της Interamerican, που βρισκόταν στα χέρια μικρότερων μετόχων (η τιμή της πρότασης ήταν 7.067 δραχμές ανά μετοχή).
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2006 η Alpha Bank ανακοινώνει την πώληση της θυγατρικής της, Alpha Ασφαλιστική, στην γαλλική AXA. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σύναψη συμφωνίας με την ΑΧΑ, που σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής για την Alpha Bank στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών», σημείωνε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης και συνέχιζε: «Η στενή συνεργασία μας με την AXA εξυπηρετεί, με τον προσφορότερο τρόπο, τα συμφέροντα της πελατείας μας και δημιουργεί αξία για τους μετόχους μας».
Το επόμενο μεγάλο deal έγινε το 2015 και αφορούσε στην πώληση του 80% της Eurolife – θυγατρική της Eurobank – στον καναδικό Όμιλο Fairfax. Το τίμημα ανήλθε στα 316 εκατ. ευρώ και η συμφωνία αφορούσε στις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία, στη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων στην Ελλάδα, καθώς και στις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και της τράπεζας.
Σειρά είχε η εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής, που είχε περιέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς από την απορρόφηση της ΑΤΕ Bank, από τους Γερμανούς της ERGO. «Δεν θέλουμε να διακριθούμε ούτε σαν outlet της αγοράς, ούτε σαν boutique πολυτελείας», δήλωνε ο τότε διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών του Ομίλου ERGO στην Ελλάδα, Θεόδωρος Κοκκάλας, προσπαθώντας να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας για το νέο σχήμα. Αξίζει να επισημανθεί πως η μεταβίβαση έγινε έναντι 90,1 εκατ. ευρώ, με το deal να… ξεπαγώνει μετά την αγορά της ρουμανικής θυγατρικής της ΑΤΕ Ασφαλιστική για 6,08 εκατ. ευρώ και την απόκτηση 25 ακινήτων της ασφαλιστικής προς 16,29 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη συμφωνία Interamerican – Prime, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτή προβλέπει πως η τελευταία θα σταματήσει να εκδίδει νέα συμβόλαια γενικών ασφαλίσεων από την 1η Απριλίου 2020, ενώ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της στον κλάδο υγείας, μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τους. «Με τη συμφωνία, η Interamerican αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, όπου έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και προϊοντικό εύρος, αυξάνοντας από έτος σε έτος το μερίδιό της, κατέχοντας, πλέον, ηγετική θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Με την εν λόγω συνεργασία αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα της εταιρείας και υποστηρίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξή της».
Προς νέο φιάσκο η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής;
Ως… κακό οιωνό μεταφράζουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς τη σιγή ιχθύος, που εξακολουθεί να τηρεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, γύρω από την πώλησή της του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Μολονότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, πηγές της ΕΤΕ αρνούνται να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, τόσο για τον αριθμό των ενδιαφερομένων, όσο και για το ύψος του τιμήματος, επικαλούμενες το απόρρητο της διαδικασίας. Αυτό έχει ως συνέπεια την κυκλοφορία σεναρίων, βάσει των οποίων:
Δεδομένου, πάντως, ότι το ενδεχόμενο του ΙΡΟ είχε απορριφθεί από επίσημα χείλη, μένει να φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες πως θα κινηθεί η ΕΤΕ. Εάν, δηλαδή, θα ζητήσει διορθωτική τιμή από το CVC, θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό ή θα διεκδικήσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) μία ακόμη παράταση, ελέω κορωνοιού αυτή τη φορά.
Βελεσιώτη Αγγελική
Facebook Comments