Ακίνητα μέσω… Facebook νοικιάζουν οι Ισραηλινοί της Zoia
Να καταργήσει τους μεσάζοντες και κατ’ επέκταση τις προμήθειες, που αυτοί «κρατούν», για κάθε μίσθωση, επιδιώκει το ισραηλινό fund Zoia
Να καταργήσει τους μεσάζοντες και κατ’ επέκταση τις προμήθειες, που αυτοί «κρατούν», για κάθε μίσθωση, επιδιώκει το ισραηλινό fund Zoia
Να καταργήσει τους μεσάζοντες και κατ’ επέκταση τις προμήθειες, που αυτοί «κρατούν», για κάθε μίσθωση, επιδιώκει το ισραηλινό fund Zoia, διαθέτοντας τα ακίνητά του μέσω… Facebook.
«Η εύρεση ενός διαμερίσματος απαιτεί από κάποιον να ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα. Στο Zoia το αλλάζουμε αυτό, προσεγγίζοντας άμεσα τους δυνητικούς ενοικιαστές μας σε εκείνους τους χώρους, που είναι πιο βολικοί για εκείνους. Το Facebook είναι σίγουρα ένας από αυτούς, ‘εξαφανίζοντας’ τυχόν ενδιάμεσους ή μεσάζοντες, που χρεώνουν προμήθειες», τονίζει στο MarketNews.gr ο επικεφαλής του, Sagi Rubin, για να συνεχίσει: «Με το Zoia ο ενοικιαστής μπορεί να βρει το διαμέρισμά του απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλει κανένα τέλος. Αποδεικνύεται πως το Facebook είναι μία πολύ αποτελεσματική πλατφόρμα, διότι όχι μόνο καθιστά δυνατή την άμεση αλληλεπίδραση με τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, αλλά τους δίνει, ταυτόχρονα, απευθείας πρόσβαση, διαφανή επικοινωνία, εξαλείφοντας τα έξοδα συναλλαγών, που συνήθως απαιτούνται».
Η μεσιτική αμοιβή είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και δεν υπόκειται σε κατώτατα νόμιμα όρια. Εντούτοις ο γενικός κανόνας είναι ότι στις αστικές μισθώσεις ακινήτων αυτή συνήθως ορίζεται σε μισό ή ένα μηνιαίο μίσθωμα για κάθε συμβαλλόμενο μέρος. Για ένα σπίτι, δηλαδή, που νοικιάζεται για 450 ευρώ, ο μεσίτης εισπράττει συνολικά 900 ευρώ (450 ευρώ από τον ιδιοκτήτη και 450 ευρώ από τον ενοικιαστή). «Κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί μεσίτες δεν έπαιρναν αμοιβή», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.
«Ψήφος» στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια
Μολονότι έκανε… ντεμπούτο στην ελληνική αγορά μισθώνοντας – κατά βάση σε ξένους και για βραχύ διάστημα – διαμερίσματα στο Λυκαβηττό (The Hill), τα τελευταία χρόνια το ισραηλινό fund έχει αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, εστιάζοντας στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια και στους μόνιμους κατοίκους. «Με την αύξηση των… εστιασμένων τουριστικών καταλυμάτων υπάρχει σημαντική έλλειψη υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτών χώρων στο κέντρο της πόλης. Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αυξανόμενη ζήτηση από πλευράς των ντόπιων να ζήσουν και να απολαύσουν όλα όσα έχει να τους προσφέρει το κέντρο και πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς αυτά μετατρέπονται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όσο αυτή η τάση συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο η στρατηγική μας θα επικεντρώνεται στο να προσφέρουμε το καλύτερο value for money για τους ντόπιους, που θέλουν να ζήσουν σε όλο το κέντρο», εξηγεί ο Sagi Rubin.
Αξίζει να αναφερθεί πως το Zoia διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, επιπλωμένων και μη, σε όλες τις κεντρικές γειτονιές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, τα Πετράλωνα, το Γκάζι και η Καλλιθέα. «Πρόκειται για περισσότερα από 30 ιδιόκτητα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, κατάλληλα για τους νέους επαγγελματίες, τις οικογένειες, τους ξένους, που, όμως, ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, τους συνταξιούχους, που θέλουν να επιστρέψουν στο κέντρο της πόλης και να απολαύσουν όλα όσα έχει να προσφέρει η πρωτεύουσα. Αναπτυσσόμαστε διαρκώς και επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας, ενώ στόχος μας είναι να διαθέσουμε στην αγορά ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων το επόμενο έτος», καταλήγει ο επικεφαλής του fund.
Επενδύσεις πέριξ των 2,5 δις
Επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία πέριξ των 2,5 δισ. δολαρίων έχει ολοκληρώσει το fund Zoia, που εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ έχει παρουσία, τόσο στην Αμερική, όσο και σε Ισπανία, Πολωνία και Γερμανία. Ιδρύθηκε από τους Sagi Rubin και Amir Yerushalmi, στελέχη με εμπειρία στον χώρο των επενδύσεων και των ακινήτων. Ο πρώτος έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Virgin Green Fund του Richard Branson, καθώς και στην Gemini Venture Capital, ενώ ο δεύτερος υπήρξε συνιδρυτής των Gaia και Vision Real Estate, με παρουσία στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. «Το όνομά μας προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘Ζωή’ και άποψή μας είναι ότι όπου υπάρχει ζωή υπάρχει αξία. Ως εκ τούτου, φέρνοντας τη ζωή σε κτίρια στο κέντρο μεγάλων πόλεων, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Sagi Rubin.
Βελεσιώτη Αγγελική
Facebook Comments