Με τον κορονοϊό θα διαπιστώσουμε πόσες δουλειές γίνονται μια χαρά από το διαδίκτυο, αλλά λόγω συνηθείας επιμένουμε να τις κάνουμε με φυσική παρουσία. Το να δουλεύει κάποιος από το σπίτι του ή από κάπου αλλού (working remotely) έχει πολλά πλεονεκτήματα:
 
– Μειώνει το κόστος και για τον εργαζόμενο και για την εταιρεία.
– Εξοικονομεί χρόνο για όλους.
– Βοηθάει στην αποσυμφόρηση των δρόμων καταργώντας χιλιάδες πήγαινε – έλα. Όφελος και για το περιβάλλον (λιγότεροι ρύποι) και για την Εθνική Οικονομία (λιγότερες εισαγωγές πετρελαίου) και για την Υγεία (λιγότερα ατυχήματα, λιγότερος εκνευρισμός).
– Κάνει τη δουλειά πιο παραγωγική. Αν το μεσημέρι π.χ. είναι βαριά τα βλέφαρα, μπορείς να πάρεις έναν υπνάκο και να ασχοληθείς με το project μετά τις 6 μμ.
– Ανεβάζει το επίπεδο της οικογενειακής ζωής και εμμέσως συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη γονιμότητας.
– Aνεβάζει την ποιότητα της ζωής γενικά. Θα μπορείς να είσαι στο εξοχικό ή σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο νησί και να δουλεύεις από εκεί.
– Αλλάζει τα κριτήρια απόδοσης προσανατολίζοντάς τα στην ουσία: αμείβεσαι όχι με βάση τις ώρες που απασχολήθηκες αλλά με τον όγκο (και την ποιότητα) των παραδοθέντων.
– Ωθεί την τεχνολογία στο να επεκτείνει τον κύκλο των επαγγελμάτων που μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως. Π.χ. ένας γραφίστας μπορεί να δουλεύει και σήμερα από το σπίτι του. Και με το Team Viewer μπορείς να είσαι μαζί του στην ίδια οθόνη. Ένας χειριστής κλαρκ σε αποθήκη δεν μπορεί. Αν όμως αναπτυχθεί ένα software που να κάνει το κλαρκ τηλεκατευθυνόμενο και μπορείς να το χειρίζεσαι από τηλεχειριστήριο στο σπίτι σου, τα πράγματα αλλάζουν.
 
Στις ΗΠΑ ήδη το 5,2% του συνόλου των εργαζομένων (στοιχεία 2017) εργάζονται μόνιμα από το σπίτι. Κατά περίπτωση εργάζεται το 43%.
 
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μέχρι να περάσει η μπόρα, πάντως, ας κόψουμε δημόσιες εξόδους και θεάματα. Δεν θα πάθουμε τίποτε. Αν κλεινόμασταν στο σπίτι για 10 μέρες ο ιός θα εξαφανιζόταν από παντού.

 

Facebook Comments