«Εμπάργκο» στα γκισέ των τραπεζών φαίνεται πως έχει κηρύξει το τελευταίο διάστημα μεγάλη μερίδα Ελλήνων, που – υπό τον φόβο του κορωνοιού – προτιμά να πραγματοποιεί τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου. «Η χρήση του e-banking έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 20%», σημειώνει στο MarketNews.gr στέλεχος μεγάλου συστημικού Ομίλου, εκτιμώντας πως σταδιακά και όσο θα κορυφώνεται η κατάσταση οι επίμαχες συναλλαγές θα ενισχύονται.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών, με τίτλο «Το ελληνικό τοπίο πληρωμών», το web banking κερδίζει διαρκώς έδαφος στην χώρα μας, αποτελώντας σήμερα το 3% του ποσοστού των αχρήματων συναλλαγών έναντι 3,6% στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Πρωταθλήτριες» στις πληρωμές άνευ μετρητών, πάντως, αναδεικνύονται οι κάρτες, οι οποίες καταλαμβάνουν μερίδιο 52,6% (ετήσια αύξηση 24,9%). Επισημαίνεται ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 49%. Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε αύξηση κατά 539.000 (+4%) σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό τους να «αγγίζει» τα 17,7 εκατομμύρια. Εξ αυτών, οι 14,8 εκατομμύρια ήταν χρεωστικές (το 84% του συνόλου) και οι υπόλοιπες πιστωτικές.

Στον αντίποδα, μείωση της τάξεως του 10,2% καταγράφουν οι άμεσες χρεώσεις, καθώς μέσω αυτών γίνεται μόλις το 2,2% των συναλλαγών χωρίς μετρητά, ενώ πτωτικά κινούνται και οι μεταφορές πιστώσεων (-2,5% σε ετήσια βάση, με μερίδιο στις αχρήματες πληρωμές 28,2%, έναντι 25% στην Ευρώπη). Τέλος, οι επιταγές συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών, αφού επιλέγεται σε ποσοστό μόλις 0,5% σε σχέση με τις άλλες λύσεις, έναντι 1,8 στην Ευρώπη.

«Η πρόσφατη προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά στα μετρητά, σε συνδυασμό με τις συστάσεις των αρχών να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους, φέρεται να λειτούργησε προς όφελος των εναλλακτικών δικτύων», σχολιάζει έτερο τραπεζικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για εποχές capital controls (αν και σε μικρότερο βαθμό) όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της Visa, τις δύο εβδομάδες μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών κατά 135%.

Οι τράπεζες, πάντως, στο πλαίσιο υποστήριξης της προσπάθειας περιορισμού των επισκέψεων στα φυσικά καταστήματα, ωθούν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά και ψηφιακά δίκτυα, αναστέλλοντας, μάλιστα και κάποιες από τις χρεώσεις. Ενδεικτικά, η Eurobank, με επιστολή της ενημερώνει πως μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 δεν θα «κρατά» έξι ευρώ για την επανέκδοση της χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής. «Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε ανέπαφα την πιστωτική και χρεωστική σας κάρτα, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των μετρητών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα των προμηθειών, πάντως, που επιβάλλεται σε μία σειρά από εργασίες, τόσο στα γκισέ, όσο και μέσω internet/phone banking, παραμένει ανοιχτό, καθώς εκκρεμεί το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την ύπαρξη καρτέλ. Το σχετικό… ντου στα γραφεία πέντε τραπεζών (Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Αττικής) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), που συνοδεύτηκε από το «ξήλωμα» σκληρών δίσκων και τις κατασχέσεις κινητών τηλεφώνων, έγινε με αφορμή τις προμήθειες (access fees), που είχαν επιβληθεί το περασμένο καλοκαίρι στις συναλλαγές, οι οποίες γίνονται σε ATMs με κάρτες άλλων τραπεζών. Γρήγορα, ωστόσο, η έρευνα επεκτάθηκε στο σύνολο των χρεώσεων.   

Facebook Comments