Όταν οι «παίκτες» είναι σοβαροί
H μεγάλη έκπληξη ή κατ άλλους αναλυτές, η μεγάλη ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων στον χώρο της ενέργειας
H μεγάλη έκπληξη ή κατ άλλους αναλυτές, η μεγάλη ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων στον χώρο της ενέργειας
H μεγάλη έκπληξη ή κατ άλλους αναλυτές, η μεγάλη ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων στον χώρο της ενέργειας, ήταν ο αποκλεισμός της Κινεζικής ΝΑRI από τον διαγωνισμό για τους μετασχηματιστές της Κρήτης και η επικράτηση της Γερμανικής Siemens στο έργο. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι ένα έργο-σταθμός για τα δεδομένα της χώρας, αλλά και παγκοσμίως. Από πλευράς προϋπολογισμού το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Αυτό το στοιχείο από μόνο του, συνιστά ένα πεδίο εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων για τις ανάδοχες εταιρείες. Αλλά και από τεχνικής πλευράς, η διασύνδεση Κρήτης -Αττικής είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα διεθνή πρότυπα αντίστοιχων έργων, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί « πρόκειται για διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μήκους 330 χλμ.» Με αυτά τα δεδομένα ήταν φυσικό και αναμενόμενο να φτάσουν στην τελική φάση μόνον πολύ ισχυρά, από κάθε άποψη, consortia και στην προκειμένη περίπτωση ένα Ευρωπαϊκό και ένα Κινεζικό. Η ΝΑRΙ είναι εταιρεία συμφερόντων της State Grid του Κινεζικού κολοσσού και μετόχου του ΑΔΜΗΕ που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τους μετασχηματιστές της Κρήτης (ύψους 380 εκατ. ευρώ) αλλά αποκλείστηκε μετά την τεχνική αξιολόγηση.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η State Grid όχι απλά αποδέχτηκε αλλά υποστήριξε αυτό το αποτέλεσμα! Παρότι σε πρώτη ανάγνωση η στάση του Κινεζικού κολοσσού φαίνεται παράδοξη, σε δεύτερη ανάλυση έχει πολύ λογική και στέρεη εξήγηση: Η State Grid of China είναι μια εταιρεία που φημίζεται για την ελαχιστοποίηση των ρίσκων στις επιχειρηματικές της αποφάσεις. Η αποδοχή της απόφασης αποκλεισμού της, καταδεικνύει ότι προτάσσει το όφελος του ΑΔΜΗΕ και της Αριάδνη Interconnection με γνώμονα την έγκαιρη και αξιόπιστη υλοποίηση της διασύνδεσης καθώς στο συγκεκριμένο project επέλεξε να μην πάρει περιττά ρίσκα για ένα τόσο φιλόδοξο –από κατασκευαστικής πλευράς- έργο.
Από την άλλη πλευρά, η επικράτηση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού vendor όπως η SIEMENS, σε ένα έργο που επεδίωξε να πάρει η κινεζική ανταγωνίστρια εταιρεία, αποτελεί ένα πολύ θετικό σημάδι για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ασφαλώς στις Βρυξέλλες υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από αυτήν την εξέλιξη Σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις εντείνονται σε διεθνές επιχειρηματικό επίπεδο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις εναλλαγές αλλά και τις ανατροπές που σημειώνονται στην σκακιέρα.
Facebook Comments