Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που ξεκινάει από τα 120 ευρώ, για να φτάσει ακόμη και τα 310 ευρώ/άτομο, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν για το τεστ του κορωνοιού όσοι έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι νεαρότερης ηλικίας. 

Ειδικότερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία – που ειρήσθω εν παρόδω είναι δωρεάν – στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών, προκειμένου να μην… κρασάρει το σύστημα υγείας, εκείνοι θα πρέπει – εφόσον το επιθυμούν – να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Όπως προκύπτει, λοιπόν, μετά από έρευνα, που έκαναν MarketNews.gr και DailyPost.gr στην αγορά, το κόστος για το τεστ διαμορφώνεται:

  • Στα 200 ευρώ/άτομο στο Metropolitan, με το νοσοκομείο να ενημερώνει πως τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από τρεις ημέρες.
  • Στα 310 ευρώ/άτομο στο Υγεία. Στελέχη του νοσοκομείου, μάλιστα, εκτιμούν πως το αυξημένο κόστος θα βοηθήσει, ώστε η προέλευση να γίνει από ασθενείς, που πραγματικά χρήζουν εξυπηρέτησης.
  • Στα 120 ευρώ/άτομο στη Βιοιατρική, με στελέχη του Ομίλου, ωστόσο, να ενημερώνουν ήδη πως «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για ραντεβού». 
  • Όμιλος Ιατρικού και Ιατρόπολις δεν πραγματοποιούν την επίμαχη εξέταση.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ), ανάγκη υποβολής σε εργαστηριακό έλεγχο στις κρατικές δομές έχουν οι εξής κατηγορίες πολιτών:       

  • Ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.
  • Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
  • Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
  • Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή), που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η απόφαση αυτή, μάλιστα, εδράζεται στην άποψη, την οποία έχει πολλάκις εκφράσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, κ. Σωτήρης Τσιόδρας: οι νεότεροι ηλικιακά, όσοι δεν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα και έχουν ήπια συμπτωματολογία δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν εάν έχουν τον ιό ή όχι. Με βάση τα τελευταία στοιχεία δε, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων στη χώρα μας είναι τα 69 έτη, σμε την πλειονότητα αυτών να είναι άνδρες, ενώ στους νεκρούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 68 έτη. Όσον αφορά στα δείγματα, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά – από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – 4.900.

Τι ισχύει σε περίπτωση ιδιωτικής ασφάλισης

«Το πρώτο πράγμα, που πρέπει να προσέξει ο ασφαλισμένος, είναι εάν στο συμβόλαιό του εξαιρείται η πανδημία. Η πλειονότητα των εγχώριων εταιρειών δεν προβλέπουν τέτοια εξαίρεση, προσφέροντας, έτσι, πλήρη κάλυψη από τον κορωνοϊό». Αυτό τονίζει ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της επιτροπής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) , κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως – τουλάχιστον προς ώρας – η νοσηλεία πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά στο τεστ, ο ίδιος εξηγεί πως σε περίπτωση, που υπάρχει ιατρική γνωμάτευση, η οποία κρίνει απαραίτητη την πραγματοποίησή του, τότε η ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να καλύψει το κόστος. «Όπως και στην περίπτωση του κράτους, έτσι και στον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης θα πρέπει να υφίσταται λόγος. Μόνον η ανησυχία δεν είναι αρκετή», σημειώνει και καταλήγει: «Αυτονόητο δε, είναι η κάλυψη για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες να είναι με ένα από τα ιδιωτικά κέντρα, που αναλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο».  

Facebook Comments