Αγορά ομολόγων: Εικόνα απόλυτου και ασταμάτητου χάους
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των περισσότερων χωρών να εκτοξεύονται στα ύψη.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των περισσότερων χωρών να εκτοξεύονται στα ύψη.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των περισσότερων χωρών να εκτοξεύονται στα ύψη.
Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της Γαλλίας εκτινάσσεται σήμερα κατά 90%(!) και στο 0,49%, της Γερμανίας – η οποία έχασε όλο το ράλι του προηγούμενου διαστήματος – κατά 40% και στο -0,26% της Ιταλίας, κατά 22% και στο 2,9%, της Ιρλανδίας, κατά 48% και στο 0,54% της Ολλανδίας, κατά… 180%(!) και στο 0,077%, της Πορτογαλίας κατά 22% και στο 1,54%… Τονίζουμε πως μιλάμε για ημερήσιες διακυμάνσεις. Μία εικόνα απόλυτου και ασταμάτητου χάους.
Αν και η άνοδος των ελληνικών yields μπορεί να χαρακτηριστεί… περιορισμένη καθώς διαμορφώνεται στο 13% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, ωστόσο το γεγονός ότι το sell-off στέλνει πλέον το 10ετές ομόλογο στο 4%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, με το spread να διαμορφώνεται στις 426 μ.β, είναι ξεκάθαρο πως ό,τι έχει “χτιστεί” το τελευταίο διάστημα έχει καταστραφεί εντελώς. Οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών γίνονται χωρίς διακρίσεις, το μόνο που τους απασχολεί είναι να συσσωρεύσουν ρευστότητα, έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα υψηλό δίχτυ ασφαλείας μέσω του cash buffer, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο για τα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Την ίδια στιγμή, η αγορά ομολόγων εκπέμπει ένα άλλο ανησυχητικό μήνυμα. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 10ετούς, ενώ ενδοσυνεδριακά αυτές τις ημέρες την έχει ακόμα και ξεπεράσει. Αυτό σημαίνει αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, κάτι που τεχνικά εξηγείται ως ενίσχυση των φόβων για επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση της οικονομίας.
Είναι ξεκάθαρο πως οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εκτός τραπεζιού, τουλάχιστον για το επόμενο (αρκετό) διάστημα. Οι οίκοι θα περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο στην οικονομία πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ετυμηγορία, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα.
Αν και οι οίκοι δεν κοιτούν τα spreads, ωστόσο το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει εκτιναχθεί κατά… 330% μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς έχει… δεκαπλασιαστεί, από το 0,3% τον Φεβρουάριο στο 3,7% πλέον…
Τουλάχιστον, η φυγή των επενδυτών δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, και όλες οι χώρες βρίσκονται στην ίδια μοίρα βλέποντας τα yields τους να εκτοξεύονται. Όπως σημείωσε και η Citigroup, το “whatever it takes” του Μάριο Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς και το πακέτο μέτρων από Κομισιόν – ΕΤΕπ είναι θετικά καθώς τσεκάρουν τα “κουτάκια” του συντονισμού, της ευελιξίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, σηματοδοτώντας ότι θα γίνουν περισσότερα όταν και αν χρειαστεί. Ωστόσο, τονίζει, ότι δεν θίγουν καθόλου το ζήτημα του “τί μπορεί να συμβεί στη συνέχεια” και επίσης δεν έγινε καμία αναφορά για τον ρόλο του ESM, το μεγάλο backstop των χωρών της ευρωζώνης σε περιόδους όπου δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στις αγορές. Η δημοσιονομική απάντηση, όπως τονίζει, δεν φαίνεται να είναι αρκετή σε σχέση με το προβλεπόμενο χτύπημα για το ΑΕΠ περιοχής, τονίζει. Η Citi θυμίζουμε, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα χτυπηθεί κατά 2,2% και θα προσγειωθεί στο -1,1% το 2020 και κατά ένα περαιτέρω 0,2% το 2021, φτάνοντας το 1,2%.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments