Πόσο… επιρρεπείς είναι οι επιχειρήσεις στις απολύσεις
Μειωμένη διάθεση για απολύσεις επιδεικνύει η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με σχεδόν επτά στις 10 να απορρίπτει το ενδεχόμενο
Μειωμένη διάθεση για απολύσεις επιδεικνύει η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με σχεδόν επτά στις 10 να απορρίπτει το ενδεχόμενο
Μειωμένη διάθεση για απολύσεις επιδεικνύει η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με σχεδόν επτά στις 10 να απορρίπτει το ενδεχόμενο περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού όσο η Ελλάδα «νοσεί» από τον κορωνοϊό.
Πιο αναλυτικά, στον απόηχο των στοιχείων από την Εργάνη, που προσδιορίζουν σε πάνω από 40.000 τις θέσεις, που χάθηκαν το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου από τον ιδιωτικό τομέα, έρευνα της Endeavor Greece σημειώνει πως το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με τζίρο έως 80 εκατ. ευρώ) δεν προγραμματίζει απολύσεις. Το 30%, ωστόσο, πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να το πράξει σε ποσοστό, που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%.
Κι αυτό γιατί, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, επιβάρυνση, που ενδέχεται να «αγγίξει» το 50% των εσόδων τους. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και στην κερδοφορία τους, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες, που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους», σημειώνει η Endeavor.
Οι τομείς δε, στους οποίους αναμένουν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, η ρευστότητα, οι πωλήσεις και οι εξαγωγές, ενώ η πρώτη και μεγαλύτερή τους ανάγκη εστιάζεται στην οικονομική βοήθεια και τα μέτρα ανακούφισης από το κράτος. Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από δράσεις, που έχουν ως σκοπό να τονώσουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα, με «ρήτρα» τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας, των μη απολύσεων και του σεβασμού της διατήρησης της εργασιακής ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, με τους κ. κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση να προσυπογράφουν, προειδοποιώντας πως όσοι το πράξουν δεν θα έχουν λαμβάνειν από το κράτος.
«Κάτω από τη βάση» στην τηλεργασία
Ανέτοιμες φαίνεται πως βρήκε τις εγχώριες επιχειρήσεις η πανδημία του κορωνοιού, με το 60% να δηλώνει ότι δεν είχε σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας, ενώ μία στις τρεις δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας. Έξι στους δέκα επιχειρηματίες, μάλιστα, παραδέχονται πως ήταν από λίγο έως καθόλου προετοιμασμένοι για την κρίση.
Οι μισές από τις εταιρείες, πάντως, επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, προσαρμόζοντας το μοντέλο λειτουργίας τους ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Όσον αφορά στον αυτοματισμό των δραστηριοτήτων τους, επτά στους δέκα επιχειρηματίες αναφέρουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό ικανοποιητικό, ενώ δύο στους δέκα (2/10) δηλώνουν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός. «Η έρευνα αποτυπώνει τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες ενός ιδιαίτερα δυναμικού τμήματος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και το στοίχημα όλων μας είναι να μην πληγεί ανεπανόρθωτα από μία παροδική κρίση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είδους υποστήριξη θα αναζητήσουν οι μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας μας, ώστε να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν γρήγορα ξανά στην ανάπτυξη», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της Endeavor Greece, κ. Παναγιώτης Καραμπίνης και συνεχίζει: «Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδεικνύουν εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα. Έχουν αναθεωρήσει τις προτεραιότητες τους και εστιάζουν πλέον έντονα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση, αλλά και τις συνεργασίες, κάτι που θα έχει ευεργετικές και μόνιμες επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε αισιόδοξοι ότι το τέλος της κρίσης θα βρει την ελληνική επιχειρηματικότητα ακόμα πιο δυνατή».
Βελεσιώτη Αγγελική
Facebook Comments