Καθ. Ι. Ιωαννίδης: «50.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα»
Σοβαρά ερωτήματα για τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από κορωνοϊό στη χώρα μας εγείρει ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας
Σοβαρά ερωτήματα για τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από κορωνοϊό στη χώρα μας εγείρει ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας
Σοβαρά ερωτήματα για τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από κορωνοϊό στη χώρα μας εγείρει ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, Ιωάννης Ιωαννίδης.
Συγκεκριμένα, ενώ τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 464, ο επιστήμονας, μιλώντας για τον Covid – 19, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάνουν αυτή τη στιγμή ακόμη και τα 50.000.
«Αν έπρεπε να διακινδυνεύσω κάποια εκτίμηση, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να ποικίλλει από 1.000 έως 50.000 άτομα, στη μεγάλη τους πλειονότητα άτομα που μέχρι στιγμής είναι χωρίς συμπτώματα ή με ελαφρά συμπτώματα και που δεν έχουν ελεγχθεί για τον ιό.
Ως τώρα, βέβαια, οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι ελάχιστοι σε σχέση με τους θανάτους από την απλή γρίπη, αλλά η πιθανότητα εκθετικής αύξησής τους δεν έχει αποκλειστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το εαν σημειωθεί ύφεση της νόσου όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο δρ Ιωαννίδης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή δεδομένα που να οδηγούν με ασφάλεια σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.
«Οι άλλοι κορωνοϊοί που ξέραμε ως τώρα έχουν σαφή εποχικότητα, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα ισχύσει και για τον καινούργιο Covid-19. Μπορεί επίσης να μειωθούν τα κρούσματα όσο ζεσταίνει ο καιρός, αλλά να μην εξαλειφθεί τελείως και να επιστρέψει το φθινόπωρο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς αυτό» επισημαίνει, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με το πολυπόθητο εμβόλιο που θα «δαμάσει» τον ιό, ο ομογενής καθηγητής Ιατρικής διευκρινίζει πως, αν και ο χρόνος που απαιτείται για την παρασκευή ενός εμβολίου έχει επιταχυνθεί σημαντικά, θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κλινικές δοκιμές που θα δείξουν αν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.
«Άλλοι κορωνοϊοί είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για να γίνει κάποιο εμβόλιο. Έγιναν, βέβαια, κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν πήγαν μακριά. Πριν από 30 χρόνια, για παράδειγμα, ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε για κορωνοϊό της γάτας είχε αρνητικά αποτελέσματα, γιατί οδηγούσε σε υπεραντίδραση και θάνατο αντί για προστασία μετά από έκθεση στον ιό» εξηγεί.
«Άρα, αν και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά κάποιο εμβόλιο, πρώτον δεν υπάρχει βεβαιότητα, δεύτερον δεν θα είναι διαθέσιμο σε αυτήν την οξεία φάση που διανύουμε και τρίτον σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να βιαστούμε να δώσουμε στον πληθυσμό εμβόλια που δεν έχουμε ελέγξει τι κάνουν. Τα εμβόλια είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας, όταν ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή».
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, τα μέτρα που το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η παραμονή στο σπίτι και η μείωση των κοινωνικών επαφών έχουν γνωστή και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
«Πολύ σημαντικά, επίσης, είναι το εμβόλιο της γρίπης και η διακοπή του καπνίσματος. Αναφέρομαι τόσο στα παραδοσιακά τσιγάρα όσο και στα εξίσου θανατηφόρα νέα καπνικά προϊόντα που παραπλανητικά προωθούν κάποιες καπνοβιομηχανίες ως δήθεν πιο ασφαλή» επισημαίνει.
Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη καταστροφή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού από τα ακραία μέτρα και τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Κάποια κράτη οδηγούνται σε κινήσεις απελπισίας, κλειδώνοντας πρακτικά εκατομμύρια πολίτες και στοιβάζοντάς τους στα διαμερίσματά τους να μολύνουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να τους επιτρέπουν να βγουν έξω. Τα ακραία μέτρα πρέπει να είναι φειδωλά. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ψυχική υγεία του πληθυσμού ούτε να έχουμε κι άλλες απρόβλεπτες, αλλά σοβαρές συνέπειες από lockdown διαρκείας που αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία» καταλήγει.
Facebook Comments