Κορωνοϊός: Αναζητώντας λύσεις και ευθύνες
Όταν ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, ελάχιστοι πρόβλεψαν τις επιπτώσεις που θα είχε στον υπόλοιπο κόσμο.
Όταν ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, ελάχιστοι πρόβλεψαν τις επιπτώσεις που θα είχε στον υπόλοιπο κόσμο.
Όταν ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, ελάχιστοι πρόβλεψαν τις επιπτώσεις που θα είχε στον υπόλοιπο κόσμο. Η εξάπλωση του, από την Κίνα, στην Νότιο Κορέα, Ιράν, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες έγινε με την ίδια ταχύτητα που πρωτοεμφανίστηκε. Καμιά άλλη ασθένεια τουλάχιστον μεταπολεμικά, δεν ανάγκασε χώρες να λάβουν προληπτικά μέτρα σε τέτοιο επίπεδο και να μπουν σε αυτοκλείδωμα απομόνωσης αναστέλλοντας σχεδόν κάθε δημόσια εκδήλωση και παροτρύνοντας τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους.
Τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το ανεγνωρισμένο αμερικανικό νοσοκομείο Johns Hopkins στις 16 Μαρτίου, 2020, αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός ατόμων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανέρχεται στις 175.696. Ο αριθμός νεκρών είναι 6.715 ενώ ο αριθμός που ανάρρωσαν είναι 77.868.
Οι κατωτέρω δύο πίνακες δείχνουν τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων ανά χώρα. Ο Πίνακας 1 δείχνει τις 12 χώρες με περισσότερα από 1.000 άτομα που προσβλήθηκαν με τον κορονοϊό, που αναλογούν για άνω των 93% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως. Η Κίνα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός αναλογεί για 44% ολων των κρουσμάτων. Μαζί με την Ιταλία, Ιράν και Ισπανία αντιστοιχούν σχεδόν στο 79% του συνόλου κρουσμάτων.
Πίνακας 1.
Ο Πίνακας 2, δείχνει τις χώρες που έχουν κρούσματα κορονοϊού μεταξύ 200 και 900 άτομα. Η Ελλάδα είναι τρίτη με 331 άτομα που έχουν προσβληθεί με τον κορονοϊό εκ των οποίων εννιά έχασαν τις ζωές τους, 8 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως και 20 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Το ενθαρρυντικό για την ώρα είναι, ότι στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα. Ομως αυτό δέν συμβαίνει στην Ισπανία που ανακοίνωσαν 1.440 νέα κρούσματα κορονοϊού, στο Ιράν 1.053, στην Γερμανία 859 και Ολλανδία 278.
Στην Αγγλία σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση, γύρω στα 80% του αγγλικού πληθυσμού που αντιστοιχεί σε 53 εκατομμύρια μπορεί να προσβληθούν από τον κορωναίο με ενδεχόμενο μισό εκατομμύριο θανάτους. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η επιδημία του κορονοϊού είναι η χειρότερη κριση του τελευταίου αιώνα και ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν επί αόριστο.
Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού και τα δραστικά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες πλέον, αποτελούν σαφή ένδειξη του μεγέθους της κρίσης. Όμως σε σύγκριση με άλλους ιούς και ασθένειες, ο κορονοϊός τουλάχιστον πρός το παρόν, δεν έχει την ίδια εμβέλεια η θνησιμότητα. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό θανάτων από τον κορονοϊό είναι χαμηλότερο από 4%, που είναι μικρό σε σύγκριση με το 9,6% ποσοστό θανάτων από τον ιό SARS και το 34% από τον ιό MERS.
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας, ο αριθμός θανάτων στους δύο πρώτους μήνες του 2020 από κοινό κρυολόγημα υπολογίζεται σε 69.602, από ελονοσία σε 140.584, από HIV σε 240.950, από τροχαία ατυχήματα σε 193.479, από αλκοόλ σε 358.471, από κάπνισμα σε 716.498 και από καρκίνο πάνω από1 εκατομμύριο.
Οι άνω συγκρίσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά και θεωρίες συνωμοσίας και υποθέσεις γύρω από τόν κορονοϊό. Όμως η γενική ανησυχία και τα δραστικά μέτρα που παίρνουν οι χώρες εναντίον του κορονοϊού, έχουν να κάνουν πολύ με την πηγή προέλευσης του ιού, την Κίνα, που στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με την αλήθεια.
Οι χώρες θα είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν καλύτερα, αν η Κινέζικη κυβέρνηση ήταν ειλικρινής και τις ενημέρωνε γρηγορότερα για τον κορονοϊό. Όμως, όπως είναι γνωστό σήμερα, η Κίνα επέτρεψε τον κορονοϊό να εξαπλωθεί για έξι εβδομάδες τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, προτού ο πρόεδρος Xi Jinping δημόσια παραδέχθηκε την ύπαρξη του.
Επίσης, όσοι κινέζοι γιατροί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έβγαλαν πρώτοι σε δημοσιότητα την ύπαρξη του ιού, είτε φυλακίσθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με αποκαλύψεις κινέζικου μέσου ενημέρωσης που δημοσιεύτηκαν στην αγγλική εφημερίδα The Sunday Times, κινέζικα επιστημονικά εργαστήρια εντόπισαν ένα μυστιριώδη ιό εξαιρετικά μολυσματικό τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η κινέζικη κυβέρνηση διέταξε να σταματήσουν τα τέστς, να καταστρέψουν τα δείγματα και να αποκρύψουν τα νέα.
Η κυβέρνηση τελικά αναγνώρισε την ύπαρξη του κορονοϊού και ότι είναι μεταδοτικός από άτομο σε άτομο, μερικές εβδομάδες αργότερα.
Η όλη στάση της κινέζικης κυβέρνησης παραμένει ανεξήγητη. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Wuhan που είναι κοντά σε τεχνολογικό εργαστήριο που ενδεχομένως ασχολείται με την ανάπτυξη βιολογικών μικροβίων για χρηση σε πόλεμο, έχει επίσης δημιουργήσει πολλές υποψίες και θεωρίες συνωμοσιών, που ενισχύθηκαν περισσότερο με την αρχική άρνηση της Κίνας να δεχθεί βοήθεια από αμερικανικά και άλλα διεθνή κέντρα ελέγχου ασθενιών. Και είναι αρκετοί που πιστεύουν ότι η Κίνα εξαπέλυσε τον ιό με στοχο να γονατίσει οικονομικά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να αυξήσει την παγκόσμια κυριαρχία της.
Συμπτωματικά, αναφορά για τον ιό υπάρχει και στο βιβλίο με τίτλο “The Eyes of the Darkness” που εκδόθηκε το 1981, όπου ο συγγραφέας Dean Koontz γράφει για έναν κινέζο επιστήμονα που απέδρασε στις ΗΠΑ και έφερε στοιχεία για ένα νέο επικίνδυνο βιολογικό όπλο που ετοιμάζουν οι Κινέζοι στα εργαστήρια έξω από την πόλη Wuhan. Το βιολογικό όπλο είναι ένας ιός που θα προκαλέσει ασθένεια όμοια με πνευμονία που το έτος 2020, θα χτυπήσει και θά εξαπλωθεί παγκοσμίως αντιστεκόμενος σε όλες τις γνωστές θεραπείες. Μολονότι η ιστορία στο βιβλίο περιέχει αρκετά ανακριβή στοιχεία και αναφέρει ότι ο ιός θα έχει 100% θνησιμότητα, αρκετοί συσχετίζουν την πρόβλεψη του βιβλίου με τον σημερινό κορονοϊό.
Ανεξάρτητα από τις διάφορες θεωρίες και εικασίες, ο κύριος λόγος που ο κορονοϊός παραμένει ακόμη εκτός ελέγχου και ήδη γονατίζει οικονομικά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οφείλεται στην αρχική μυστικότητα κάλυψης του κορονοϊού και απόκρυψης της αλήθειας από την κινέζικη κυβέρνηση. Πολλοί αναρωτιούνται τί ακριβώς εννοούσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping όταν στο τέλος του 2019, αναφέρθηκε προφητικά για ένα ορόσημο που το 2020 θα έχει σημαντική συμβολή στην πραγματοποίηση του πρώτου εκατονταετούς στόχου της Κίνας.
Facebook Comments