Μόσιαλος: «Σε 6-7 εβδομάδες θα ξέρουμε ποιο κοκτέιλ φάρμακων λειτουργεί κατά του κορωνοϊού»
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε ότι η ζωή μας θα αλλάξει πάρα πολύ μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε ότι η ζωή μας θα αλλάξει πάρα πολύ μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε ότι η ζωή μας θα αλλάξει πάρα πολύ μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού.
Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «πλέον θα χρειαστούμε μεγάλες επενδύσεις στα δημόσια συστήματα υγείας και σε παγκόσμιους οργανισμούς, γιατί ο κορωνοϊός δεν θα είναι η τελευταία πανδημία».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είπε «Το εθνικό σύστημα Υγείας που έχουμε, είναι καλό, αλλά έχει υποχρηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα, γιατί αλλιώς θα είναι να έχουμε 100-150 ασθενείς με αναπνευστήρες κι αλλιώς αν έχουμε 1000 και 1500».
Παράλληλα, όσον αφορά τα κρούσματα είπε ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι πόσοι έρχονται στα νοσοκομεία. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να κάνουμε όσα περισσότερα τεστ μπορούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε τα κρούσματα και να τα απομονώνουμε» και συμπλήρωσε «όσοι καθίσουν σπίτι θα πρέπει να κρατήσουν αποστάσεις από τους γύρω τους. Μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία που θα περάσει τον κορωνοϊό θα είναι ασυμπτωματικοί ή θα το περάσουν ‘’στο πόδι’’».
Αναφορικά με μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι «Είναι συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί έχουμε μια ελεγχόμενη διασπορά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής πάμε καλά. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει εμένα είναι πόσοι καταλήγουν στο νοσοκομείο και πόσοι διασωληνώνονται. Όσο αυτά τα νούμερα είναι χαμηλά, το σύστημα υγείας θα αντέξει».
Και συμπλήρωσε «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά να μην εφησυχάσουμε».
Ερωτηθείς για το τι γίνεται με την διαδικασία παρασκευής φαρμάκου ή εμβολίου, είπε «Τα φάρμακα τα οποία έχουμε, τα έχει όλα το σύστημα υγείας. Έχουμε και τα πειραματικά φάρμακα στη χώρα μας».
Και πρόσθεσε «θα ξέρουμε σε 6-7 εβδομάδες ποιο κοκτέιλ φαρμάκων λειτουργεί. Το φάρμακο όμως δεν θα μας δώσει το φάρμακο. Την λύση θα μας την δώσει το εμβόλιο όταν βγει. Έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές και υπάρχουν 20 προσπάθειες παγκοσμίως. Όλοι λένε σε 12-18 μήνες θα το έχουμε».
Facebook Comments